IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият туризъм е изгубил 1 млрд. евро приходи заради кризата в страната

Въпреки загубата на допълнителни приходи туристическият сектор ще отчете рекорд през тази година

13:17 | 12.09.15 г. 3
Гръцкият туризъм е изгубил 1 млрд. евро приходи заради кризата в страната

Гърция се е лишила от допълнителни 1 млрд. евро приходи от туризъм през тази година заради спекулациите за излизането на страната от еврозоната и последиците от капиталовия контрол след референдума през юли за спасителното споразумение с международните кредитори.

Това заяви Янис Рецос, председател на Гръцката федерация на хотелиерите, цитиран от електронното издание на в. "Катимерини", цитирано от БТА.

Според Рецос секторът е показал достатъчна устойчивост на политическата и икономическата нестабилност и сериозните проблеми, с които се сблъска в разгара на туристическия сезон.

Според Асоциацията на гръцките туристически агенции Гърция вероятно ще завърши тазгодишния сезон с рекордните 26 милиона туристически посещения от чужбина и над 14,5 млрд. евро приходи. 

Според Янис Рецос тези резултати се дължат до голяма степен на увеличението на посещенията от Югоизточна Европа и други страни, както и на увеличаването на броя на полетите до Атина.

Той изтъкна, че подобряването на инфраструктурата и услугите за чуждестранни туристи на входните пунктове по границите трябва да стане приоритет.

Председателят на Гръцката федерация на хотелиерите отбеляза, че друг привлекателен елемент за чуждестранния пазар е била ценовата политика на гръцките хотели през последните години.

Рецос прогнозира обаче, че приходите на хотелите няма да последват възходящата тенденция на националните приходи от туризъм, тъй като местата за настаняване са отговорили на капиталовия контрол в пика на сезона с намаления и оферти, за да запазят търсенето през август и септември. Хотелите са решили да поемат и по-голямата част от увеличението на ДДС.

Според последните данни на Асоциацията на гръцките туристически агенции, публикувани тази седмица, международните полети до Гърция през първите осем месеца на годината са нараснали с 6,3 процента спрямо миналата година. Само през август полетите са се увеличили с 4,6 на сто.

Янис Рецос очаква гръцкият туризъм да запази този темп и през 2016 г. За да стане това обаче, трябва да бъде запазена политическата и икономическата стабилност, а проблемите, включително и бежанската криза, трябва да бъдат държани под контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
,,26 милиона туристически посещения от чужбина и над 14,5 млрд. евро приходи". В България дори през най-добрите времена не са идвали повече от 6 млн.,основно транзитно преминаващи, туристи. Докато в България разни марионетки обясняват колко успешен бил туристическият сезон, реализирал 3-4 млн нощувки в Гърция (26 млн туристи). Ако гръцкият туристически бизнес се оплаква от ниски цени ( за хотел с три/четири звезди средната цена за летния сезон-87 евро), в България средна цена за хотел 3-4 звезди ( през летния сезон) -21евро ( all inclusive).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още