IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът в Гърция бележи рекорди през първото полугодие

Страната е посетена от над 7,5 млн. души още преди началото на активния летен сезон

13:54 | 24.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Туристите от САЩ, Германия и Великобритания се увеличават. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Туристите от САЩ, Германия и Великобритания се увеличават. Снимка: Ройтерс

Кризата в Гърция не отказва туристите да прекарат почивката си в страната, показват последните данни на статистиката, цитирани от англоезичното издание на „Катимерини“.

През първите шест месеца на годината, тоест още преди началото на активния сезон, страната е посетена от рекордните 7,56 млн. туристи, което представлява ръст от 20,8 на сто.

Основната причина за него се крие в увеличения брой туристи от САЩ, Германия и Великобритания. Американците, посетили южната ни съседка, са с 41,6% повече спрямо същия период на миналата година. Германците пък се увеличават с 23,5 на сто. В същото време секторът отчита спад на руските туристи с 60,6%.

Приходите от престоя на гражданите на САЩ в Гърция се увеличават с почти 33%, а от Великобритания - с 30%. Приходите от руските туристи намаляват с 63 на сто, показва още статистиката.

От гръцката Асоциация на туристическите предприемачи (SETE) коментират, че интересът към страната е породен от конкурентните цени спрямо основни световни дестинации, както и от по-евтиното евро спрямо другите валути, което привлича гражданите на страни извън еврозоната.

Какво се случва в южната ни съседка на фона на предстоящите предсрочни избори там можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още