IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по гръцките облигации спада до най-нискoто си ниво за годината

Оптимизмът около изборите на 20 септември внася спокойствие на облигационните пазари

18:54 | 11.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Доходността по гръцките облигации спада до най-нискoто си ниво за годината

Доходността по държавните ценни книжа (ДЦК) на Гърция се върна на нива, последно наблюдавани преди изборите през януари, след които крайнолявата и обявила се против строгите икономии партия СИРИЗА дойде на власт, пише Bloomberg.

С течение на времето доходността скочи, тъй като новото правителство търсеше начини да предоговори сделката за своя дълг и да си набави още спасителни средства. Тези преговори тласнаха страната едва ли не към изхода от еврото. Беше наложен и капиталов контрол.

След споразумението за получаване на още финансова помощ стресът на облигационния пазар отшумя. Бенчмарковите 10-годишни облигации са напът да поскъпнат за трета поредна седмица. Това се случва и в навечерието на срещата на финансовите министри от еврозоната в Люксембург, на която ще бъде обсъдено състоянието на Гърция.

Въпреки че ситуацията се подобри, тя не се реши. Гърция все още има обратна крива на доходността, при която възвръщаемостта на облигациите с по-дълъг срок е по-ниска спрямо тези с по-кратък срок. Това показва, че инвеститорите продължават да оценяват, че съществува вероятност от фалит.

Гърция е изправена пред предсрочни избори на 20 септември. Последното социологическо проучване, публикувано в петък, показва, че ръководената от Алексис Ципрас СИРИЗА разширява преднината пред конкурентите си. Освен това днес рейтинговата агенция Standard & Poor’s трябва да публикува своята ревизирана оценка за кредитния рейтинг на южната ни съседка.

По време на следобедната търговия на Лондонската фондова борса доходността по гръцките облигации с падеж юли 2017 г. бе 10,87%. В четвъртък доходността падна до 9,71%, или под нивото от 10,08%, на което затвори на 23 януари, броени дни преди изборите на 25 януари.

Възвръщаемостта по 10-годишните ДЦК е 8,65% спрямо 8,39%, достигнати в четвъртък, което също е най-ниското ниво от януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още