IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Германският икономически подем не е гарантиран

Несигурността за това какво ще се случи след обрата в лихвената политика изнервя финансовите пазари, твърди гуверньорът на Бундесбанк

14:13 | 16.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман предупреждава, че е възможен край на възхода на Германия. „В момента икономически Германия се развива много добре в рамките на еврозоната. Но това не е естествено и не е гарантирано, нито е повод да си почиваме. И сегашният възход все някога ще свърши“, заяви Вайдман в интервю за германския Süddeutsche Zeitung.

В дългосрочен план Германия при всички положения ще се сблъска със "значителни предизвикателства, като например застаряващото общество, нарастващата конкуренция от страна на нововъзникващите икономики или енергийния обрат". Затова страната се нуждаела от реформи и засилена имиграция.

"С оглед на демографската промяна Германия има нужда от допълнителна работна сила, за да може да задържи своя просперитет", каза той. Справянето с притока на бежанци също ще представлява предизвикателство. „Въпреки това имиграцията също така носи възможности. Те ще са по-големи, ако успеем да интегрираме в обществото и на пазара на труда хората, които идват при нас за постоянно".

Вайдман отново критикува стратегията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за подкрепа на еврозоната чрез масовото изкупуване на държавни облигации. „Всички евтини пари не могат да създадат устойчив растеж, а това в течение на времето води до увеличаване на рисковете, например за финансовата стабилност".

„Едно възможно увеличаване на лихвите в САЩ ще бъде вероятно реакция на засиленото икономическо възстановяване там, което само по себе си ще даде положителен сигнал за световната икономика". Според Вайдман обаче „несигурността за това какво ще се случи след обрата в лихвената политика изнервя финансовите пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Скъпи германци, всички ние, народите от Източноевропейският блок, се радваме много на вашият икономически просперитет. С радост научаваме, че ви трябва много "постоянно" заселени работници и виждате възможност за намирането им именно в "бежанците"! Приветстваме построяването на "новото" германско икономическо чудо! Именно, защото сме загрижени за вашият просперитет и ръст на икономиката, чрез тези "нови възможности", ви молим да не споделяте с нас това "благо", чрез квоти, а да си го задържите само за вас, тъй като поканата, която направихте към тази демографска сила, дойде изцяло от вас! Стискаме ви палци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още