IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: ЕЦБ не трябва да увеличава ликвидната си помощ за гръцките банки

Капиталовият контрол трябва да остане в сила до наличието на подходящ спасителен пакет, заяви гуверньорът на Бундесбанк

12:23 | 09.07.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вайдман: ЕЦБ не трябва да увеличава ликвидната си помощ за гръцките банки

Европейската централна банка не трябва да увеличава предоставянето на ликвидност за гръцките банки, ако затъналата в дългове страна не постигне споразумение с международните си кредитори. Това заяви членът на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията Йенс Вайдман, който изпълнява и длъжността гуверньор на Германската централна банка (Бундесбанк), предава WBP Online.

В сряда ЕЦБ реши да запази размера на спешната си ликвидна помощ (ELA) за гръцките банки на ниво от 89 млрд. евро, посочи източник от институцията.

В понеделник вечерта банката повиши изискванията за обезпечението, което гръцките кредитори трябва да предоставят, за да получат ликвидността, в опит да се окаже натиск върху правителството в Атина да постигне сделка с кредиторите.

В изказване по време на конференция на Бундесбанк Вайдман каза: "Приветствам факта, че допълнителните изходящи потоци на депозитите са блокирани от капиталовия контрол. ELA вече не се използва за финансиране на изтичането на капитали. Това със сигурност представлява стъпка напред и измества отговорността, където трябва да бъде – към правителствата и парламентите".

"Евросистемата не трябва да увеличи предоставянето на ликвидност, а контролът върху капитала трябва да остане в сила до наличието на подходящ (спасителен – бел. ред.) пакет, който да бъде договорен от всички страни и платежоспособността и на гръцкото правителство, и на гръцката банкова система да е гарантирана", заяви Вайдман.

"Съмненията по отношение на платежоспособността на гръцките банки са легитимни и нарастват с всеки ден", заяви още Вайдман. По думите му отговорността за бъдещото развитие на Гърция и всяко едно решение за финансовите трансфери е у гръцкото правителство, а не в ИС на ЕЦБ. 

Правителството в Атина имало правото да решава на собствена отговорност, например да не погасява дълговете или да не събира достатъчно данъчни постъпления. "При всички случаи обаче гръцките власти трябва да поемат и последствията от тези мерки", заяви Вайдман. Той се опасява, че икономиката на Гърция вече е в сериозна опасност. 

Гуверньорът на Германската централна банка отбеляза също, че тактиката на гръцкото правителство в преговорите за решаване на дълговия спор със своите международни кредитори е била "ненадеждна". 

Всичко по темата за Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
neon7
преди 8 години
до: Атанасио а колкото до капит.контрол се прави като Ирландия която наложи 43% данък ако си прехвърляш парите в чужбина или ги теглиш Това не е вярно 43% е данък върху лихвата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
Longin
преди 8 години
Атанасио - ТВ Алфа е твоята трибуна - обади им се, ще те глътнат като топъл леп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Танасеее, от кога ти казвам да наминеш при лекар, ама не слушаш. Гледам вече и други ти го казват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Престани веднага да заливаш форума с конспирации и помия!От кога не си посещавал психиатър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 2
Гари
преди 8 години
Това може да го напише сачо човек, който няма никакви. Никой нормален човек не иска да го ограничават какво да прави с парите си. Това го искат само върлите *** за чуждите пари. *** червен *** - изчезни от този форум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 19
Атанасио
преди 8 години
Когато пиша ,че трябва да остане забраната за теглене имам предвид за доброто на всички като може да се пазарува с банкови карти на воля защото така ще се осветли икономиката която сега вече минава 50% .а колкото до капит.контрол се прави като Ирландия която наложи 43% данък ако си прехвърляш парите в чужбина или ги теглиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 16
Атанасио
преди 8 години
Когато си пред свършен факт пътищата не са много Организираната международна престъпна група - банковата мафия вкара света в катастрофа и световна финан.система не е компютър за да се инсталира наново Проф.Янис Варуфакис, откъси от книгата му ''Глобалният Минотавър: Америка, Европа и бъдещето на международната икономика'' - ''Европа се разпада, защото основните на нейното строителство не са достатъчно солидни, за да издържат на ударната вълна, причинена от смъртните мъки на това, което аз наричам Глобалният Минотавър - Система на неолиберален капитализъм с център Wall Street, която използва света от 1971 г. насам''(коментар 1 ,3)- http://darikfinance.bg/***/116277#comments Нобелистите проф. Стиглиц и Кругман защитава Гърция ама не обясняват защо тоест донякъде го обясняват Проф. Джефри Сакс го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система и съм описал всичко в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 10
boby10
преди 8 години
Този подход се нарича:"Който е ял и пил трябва да си плати пиенето!"Някой може ли да ми каже как се нарича този, който не си плаща яденето и пиенето?Или този който взима пари и после не ги връща?Мисля, че такива хора се наричат крадци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
iivanoff
преди 8 години
И докато се чудят маймуните чрез медиите, как да се "сборят" със следствието от правилата, чрез самите правила... правилата си стоят! Все едно че някога са правили или определили нещо маймуните, а не са ги поолзвали винаги определящите правилата! А после "ръководещите медиите" ще имат аргумент да предложат промени в правилата само поради следствието, като запазя причината и я узаконят чрез новите правила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
rogoff
преди 8 години
И как се нарича този подход към една суверенна държава ...г-н Атанасио...??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още