IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: ЕЦБ не трябва да увеличава ликвидната си помощ за гръцките банки

Капиталовият контрол трябва да остане в сила до наличието на подходящ спасителен пакет, заяви гуверньорът на Бундесбанк

12:23 | 09.07.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вайдман: ЕЦБ не трябва да увеличава ликвидната си помощ за гръцките банки

Европейската централна банка не трябва да увеличава предоставянето на ликвидност за гръцките банки, ако затъналата в дългове страна не постигне споразумение с международните си кредитори. Това заяви членът на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията Йенс Вайдман, който изпълнява и длъжността гуверньор на Германската централна банка (Бундесбанк), предава WBP Online.

В сряда ЕЦБ реши да запази размера на спешната си ликвидна помощ (ELA) за гръцките банки на ниво от 89 млрд. евро, посочи източник от институцията.

В понеделник вечерта банката повиши изискванията за обезпечението, което гръцките кредитори трябва да предоставят, за да получат ликвидността, в опит да се окаже натиск върху правителството в Атина да постигне сделка с кредиторите.

В изказване по време на конференция на Бундесбанк Вайдман каза: "Приветствам факта, че допълнителните изходящи потоци на депозитите са блокирани от капиталовия контрол. ELA вече не се използва за финансиране на изтичането на капитали. Това със сигурност представлява стъпка напред и измества отговорността, където трябва да бъде – към правителствата и парламентите".

"Евросистемата не трябва да увеличи предоставянето на ликвидност, а контролът върху капитала трябва да остане в сила до наличието на подходящ (спасителен – бел. ред.) пакет, който да бъде договорен от всички страни и платежоспособността и на гръцкото правителство, и на гръцката банкова система да е гарантирана", заяви Вайдман.

"Съмненията по отношение на платежоспособността на гръцките банки са легитимни и нарастват с всеки ден", заяви още Вайдман. По думите му отговорността за бъдещото развитие на Гърция и всяко едно решение за финансовите трансфери е у гръцкото правителство, а не в ИС на ЕЦБ. 

Правителството в Атина имало правото да решава на собствена отговорност, например да не погасява дълговете или да не събира достатъчно данъчни постъпления. "При всички случаи обаче гръцките власти трябва да поемат и последствията от тези мерки", заяви Вайдман. Той се опасява, че икономиката на Гърция вече е в сериозна опасност. 

Гуверньорът на Германската централна банка отбеляза също, че тактиката на гръцкото правителство в преговорите за решаване на дълговия спор със своите международни кредитори е била "ненадеждна". 

Всичко по темата за Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Трябва да остане забраната за теглене кеш за да се научат да плащат данъци защото сенч.икономика е над 50% ,а колкото до капит.контрол като Ирландия 43% данък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още