IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард настоява за преструктуриране на гръцкия дълг

Стъпката е необходима за възстановяване на устойчивостта на задълженията на Атина, посочи ръководителят на МВФ

09:16 | 09.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лагард настоява за преструктуриране на гръцкия дълг

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова за преструктуриране на дълга на заплашената от фалит Гърция. 

В допълнение към мерките са спестяване и мерките за реформа е „необходима“ и тази стъпка за възстановяване на устойчивостта на дълга на Гърция, заяви Лагард по време на събитие на Вашингтонския политически институт Brookings, предава Ройтерс. 

„Преструктуриране на дълга според нас е необходимо в случая на Гърция, така че да бъде по силите ѝ да го изплати", каза Лагард и увери, че продължава активно да търси решение на кризата в тази страна.

Заради просрочието на кредитното изплащане обаче Гърция няма право да получава помощ от фонда. Кристин Лагард бе категорична, че страната няма да бъде третирана с преференции. Подобно толкова ясно послание за преструктуриране на дълга Лагард не бе отправяла досега.

Въпреки че Атина не погаси последната си вноска по дълга към МВФ, Лагард увери, че институцията е поела ангажимент да намери решение на гръцката криза. Още през миналата седмица МВФ заяви в свой доклад, че Гърция ще се нуждае от най-малко 52 млрд. евро помощ през следващите три години и от облекчаване на дълга.

Атина, която настоява за облекчаване на огромния си дълг, обеща да представи днес нова програма за надеждни реформи в отговор на поставения от европейските лидери ултиматум. Но европейците, които имат най-голям финансов принос в плана за помощ, не искат и да чуят за облекчаване на задълженията, докато Гърция не приеме мерки за икономии.

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
ами може да е защото преструктуриране се търси на всяка цена, дори и при липса на значими реформи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
ами може да е защото преструктуриране се търси на всяка цена, дори и при липса на значими реформи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
Защо винаги се афишират изказванията за преструктуриране на дълга, а това че са необходими сериозни реформи остава някъде скрито в текста?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 13
Атанасио
преди 8 години
Проф.Янис Варуфакис, откъси от книгата му ''Глобалният Минотавър: Америка, Европа и бъдещето на международната икономика'' - ''Европа се разпада, защото основните на нейното строителство не са достатъчно солидни, за да издържат на ударната вълна, причинена от смъртните мъки на това, което аз наричам Глобалният Минотавър - Система на неолиберален капитализъм с център Wall Street, която използва света от 1971 г. насам''(коментар 1 ,3)- http://darikfinance.bg/***/116277#comments Проф.Джефри Сакс - Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи , докато устойчивото развитие може да ни доведе до дългосрочен просперитет - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498Проф. Джефри Сакс го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система и съм описал всичко в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още