IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман: Шансът еврозоната да изпадне в дефлационна спирала е много нисък

Мерките на ЕЦБ обаче може да доведат до балон на пазара на недвижими имоти, заяви централният банкер

09:55 | 26.03.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йенс Вайдман: Шансът еврозоната да изпадне в дефлационна спирала е много нисък

Възможността за изпадане в дефлационна спирала в Европа остава много ниска, но въпреки това политиката на запазване на ниски лихвени проценти продължава да носи рискове, заяви членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йенс Вайдман. По думите му сегашните мерки на паричната политика целят да повишат желанието на пазарите да засилят инвестициите си в необосновано рискови активи.

"По мое мнение паричната политика не може да свие рамене, ако има признаци на спекулативни ексцесии на пазарите на активи", отбеляза по време на конференция в Мюнхен Вайдман, който е и гуверньор на Германската централна банка.

"Бързото покачване на цените на европейските акции и облигации в последните седмици и месеци показва силно нарастване на апетита към риск. Ние, като централни банкери, трябва да наблюдаваме внимателно това", добави той, цитиран от WBP Online.

Изявлението на германския централен банкер бе в съответствие с добре познатото му противопоставяне на текущата монетарна политика на количествени улеснения, включително планът за отпечатване на над 1 трлн. евро в рамките на следващата година и половина и инжектирането им в икономиката на еврозоната чрез покупки на държавни облигации. Политиката има за цел да повдигне цените за потребителите, постигайки инфлация от приблизително 2 на сто на годишна база.

Йенс Вайдман и този път повтори своята "скептична" позиция по отношение на мерките на ЕЦБ, като каза, че ниската инфлация в еврозоната е резултат предимно от пропадането на цените на петрола.

Гуверньорът на Бундесбанк също така предупреди, че ултра гъвкавата парична политика може да спомогне за създаването на балон на пазара на недвижими имоти, тъй като цените на германския пазар вече може би са надценени с до 20%.

"Изчисленията на Бундесбанк сочат, че в момента в градовете има ясни надценки. Ние смятаме, че цените са между 10% и 20% над нивата, които като цяло са оправдани. Във водещите квартали на големите градове надценяването може би е дори повече", отбеляза още Вайдман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
И като се "скъсаме от работа" това с какво ще ни помогне, освен, че ще се скъсаме от работа? Някога пробвал ли си да се конкурираш с китайските производители? Цените на стоките им на едро са доста под ЦЕНАТА НА МАТЕРИАЛА от който са направени. ГЕРМАНЦИТЕ не успяват с тяхната производителност и технологии и се балтавят с някакъв мижав растеж от процент и нещо, който е в границите на статистическата грешка. Итали я и Франция не успяват. Съединените щати се крапят над водата само благодарение на инжекциите на Фед. Та ние ли точно ще успеем?! Можеш да се пробваш на реалният пазар. Много бързо ще се убедиш, че е напълно безнадеждно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 9 години
Заплатите в Китай вече са три пъти по-високи от нашите, тъй че ако китайските производители правят дъмпинг с ниската цена на работната ръка, то в България трябва да се скъсваме от работа - дори и да сме два пъти по-некадърни и мързеливи от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
крас
преди 9 години
И този не вижда по далече от носа си.Дефлацията е в резултат от невъзможността на банките да кредитират местния бизнес който стои ПАРАЛИЗИРАН от убийствено ниските цени на китайските стоки. Да не говорим за това как АЛЧНИТЕ за печалби големи ЕВРОПЕЙСКИ и АМЕРИКАНСКИ корпорации изнесоха в Китай производствата си където цената на работната ръка е ниска и проблеми с екологията не съществуват.Печалбите на тези компании потъват в офшорки и в една НОВА БАНКОВА СИСТЕМА чийто център от ХОНКОНГ се премества в ШАНХАЙ!Европа се превърна в един старчески дом, който скоро ще хлопне врати ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ ЩЕ УНИЩОЖИ ВСИЧКО!ТЯ Е ФАБРИКАТА НА СВЕТА! ОСТАНАЛИТЕ СА САМО КОНСУМАТОРИ НА КИТАЙСКИ СТОКИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още