IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Спасяването на Гърция не е работа на ЕЦБ

Отрицателната доходност по държавните облигации е проблем, който касае програмата за количествени улеснения, смята гуверньорът на Бундесбанк

08:30 | 13.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Разрешаването на кризата с финансовите нужди на Гърция е работа на политиците и на Атина, а не на Европейската централна банка (ЕЦБ). На това мнение е гуверньорът на Централната банка на Германия (Бундесбанк) Йенс Вайдман, цитиран от CNBC.

„Как страна, която се нуждае от финансиране и няма достъп до пазарите, да бъде финансирана е въпрос, на който политиците трябва да дадат отговор“, заявява членът на Управителния съвет на ЕЦБ.

„Ето за това са спасителните фондове, а те трябва да проверят дали са изпълнени съответните изисквания, за да може финансирането да продължи да бъде доставяно. Това не е работа на паричната политика“, коментира Вайдман след представянето на годишния финансов отчет на Бундесбанк във Франкфурт.

Той подчерта, че ЕЦБ просто се придържа към правилата, като настоява Гърция да изпълни определени условия преди да получи допълнително финансиране.

„Ние се придържаме към нашите правила. Не правим политика, а просто си вършим работата“, добави централният банкер. „От гръцкото правителство зависи да направи така, че публичните финанси да бъдат устойчиви. Това е условието, при което ще продължим с нормалните финансиращи операции, имайки предвид, че някои условия трябва да бъдат гарантирани чрез обезпечение.“

Същевременно заради обтегнатите отношения с Берлин Атина обсъжда идеята за евентуални конфискации на германско имущество като репарации заради Втората световна война.

Що се касае до програмата за количествени улеснения на ЕЦБ – Вайдман каза, че Бундесбанк е започнала да изкупува активи.

„Започнахме да правим покупките и до момента няма съмнения, че няма да можем да достигнем заложените обеми“, каза той.

По отношение на отрицателната доходност по облигации с различен матуритет гуверньорът на Бундесбанк коментира, че „това не е проблем само на Бундесбанк, но е проблем, който касае програмата“.

„Ако купувате финансови инструменти с фиксиран доход, когато лихвените проценти са ниски, има риск от загуби“, заяви Вайдман във връзка с евентуалното покачване на доходностите.

Всичко по темата Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още