IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: ЕЦБ може да поднови покупките на гръцки облигации

Трудно е да се направи заключение дали условията ще бъдат изпълнени след това писмо, изтъкна германският централен банкер

21:20 | 19.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Вайдман: ЕЦБ може да поднови покупките на гръцки облигации

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да започне отново покупки на гръцки държавни облигации в хода на своите стандартни кредитни операции, ако новото правителство в Атина отговаря на определени условия, заяви членът на Изпълнителния съвет на институция Йенс Вайдман, цитиран Ройтерс.

"Трудно е да се направи заключение дали тези условия (желанието на Гърция за временно продължаване на програмата – бел. ред.) ще бъдат изпълнени след това писмо", каза Вайдман в реч във Франкфуртския университет, позовавайки се на новото искане от Атина в четвъртък.

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната?

Да, за нейно собствено добро.
Да, заради стабилността на еврозоната.
Не, това ще е катастрофа за страната.
Не, това ще доведе до разпадане на еврозоната.
Общо 2710 гласа

По-рано този месец ЕЦБ прекрати приемането на гръцки облигации, след като новото правителство на Алексис Ципрас дойде на власт c обещанието да прекрати текущата спасителна програма и мерките за строги икономии.

В сряда ЕЦБ увеличи програмата за извънредна помощ за гръцките банки. Сумата по т.нар. ELA (Emergency Liquidity Assistance) беше увеличена с 3,3 млрд. евро от 65 млрд. евро на 68,3 млрд. евро. Според неофициална информация обаче Гръцката централна банка е настоявала за около 10 млрд. евро повече. Седмица по-рано пък институцията разшири помощта си с 5 млрд. евро до 60 млрд. евро.

По-рано през деня Германия заяви, че e напът да отхвърли искането на правителството в Атина за удължаване на плана за финансиране на страната без прилежащата към него програма за драстични икономии.

"В писмото от Атина не се съдържа никакво съществено предложение", заяви говорителят на германското правителство Мартин Йегер, цитиран от DPA. В действителност искането е насочено към предоставяне на мостов заем, без да се изпълняват изискванията на програмата. "Писмото не отговаря на договорените в еврогрупата в понеделник критерии", каза още той.

Финансовите министри от еврозоната възнамеряват да обсъдят на извънредна своя среща утре в Брюксел молбата на новото гръцко правителство за продължаване на помощта. Страните от еврозоната настояват за ясен ангажимент на Атина, че ще спази поетите мерки за реформи и строги икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още