IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank гледа с по-голям оптимизъм на германската икономика

Според централната банка в страната все още не се наблюдава балон на пазара на имоти

15:06 | 16.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bundesbank гледа с по-голям оптимизъм на германската икономика

Германската централна банка (Bundesbank) счита, че сега перспективите пред германската икономика са по-оптимистични.

Към края на годината растежът се е увеличил със забележителна скорост, става ясно от месечния отчет, публикуван в понеделник от централната банка. Икономиката се е доказала като двигателя на еврозоната с изненадващо силния си ръст в периода между октомври и декември, когато отчете нарастване от 0,7%. От икономическия подем Германия ще се възползва и през новата година, прогнозират икономистите.

Припомняме, че през декември Bundesbank намали наполовина прогнозата си и сега предвижда, че икономиката на страната ще нарасне през 2015 г. с едва 1%.

Сега централната банка очевидно очаква много повече. „Като се има предвид по-светлата цялостна икономическа картина, е разбираемо настоящите прогнози за икономическия растеж в Германия за тази година да бъдат значително по-високи от оценките, които бяха дадени през есента на миналата година“. Въпреки това банката не даде нова конкретна оценка. Председателят на Bundesbank Йенс Вайдман обаче наскоро цитира прогнозата на Европейската комисия, която прогнозира ръст от 1,5% за Германия. Според него тя се вписва в актуалното състояние. 

Същевременно Bundesbank подчертава, че през изминалата година с "значителния излишък" в общия държавен бюджет от 0,4 процента от брутния вътрешен продукт (спрямо 0,1% за предходната година) за трета поредна година се постига балансиран бюджет. Тя обаче посочи, че това се дължи преди всичко на ниските разходи по лихвите. За 2015 г. банката очаква малко по-неблагоприятна бюджетна ситуация. Социалните разходи се очаква да нараснат значително, както и разходите в области като транспорт, образование и научни изследвания.

Поддържането на политика за балансиран бюджет не на последно място е важно за намаляването на  съотношението на дълга предвид демографските проблеми на Германия, твърдят икономистите на Bundesbank. В края на септември 2014 г. то възлиза на 74,8% от БВП, като до края на десетилетието се очаква да спадне до 60 процента. Дори поддържането на умерен структурен излишък не се счита за прекалено амбициозно.

Според банката цените на жилищата в Германия не са твърде високи. „Засега не е налице значително надценяване на жилищните имоти в Германия“, заяви банката в понеделник в последния си месечен доклад. Въпреки това някои градове са изключение. Там цените са с между десет и 20 на сто са по-скъпи. „Самостоятелните жилища в големите градове са с най-големи отклонения в цените", заявява Bundesbank.

През миналата година цените на жилищата са продължили да нарастват. В сравнение с предишни години обаче динамиката е значително по-ниска. За успокояване на пазара се е погрижил отслабеният интерес към досега най-процъфтяващите райони. В градовете цените на жилищата са нараснали през 2014 г. средно с 5,25%. През 2013 г. ръстът е бил от 7,25%.

Bundesbank очаква, че при продължаващи ниски цени на петрола през следващите месеци може да се стигне до ново поевтиняване на цените на суровините. Потребителите в краткосрочен план ще са „в основата на възраждането на икономиката". Освен това и индустрията се очаква да спечели от ниските цени на петрола и поевтиняването на еврото, което ще укрепи преди всичко конкурентоспособността на износителите. Това увеличава шансовете за продажби от страна на промишлеността - въпреки все още умереното темпо на глобалната икономика. В допълнение има реална възможност за увеличаване на инвестициите в Германия.

В месечния си доклад германската централна банка засегна и темата за подкрепените с механизма за спешна ликвидна помощ ELA гръцки банки. Bundesbank ги съветва да работят над подобряване на ликвидността си. ELA представлява краткосрочна помощ за платежоспособни банки, които временно страдат от проблеми с ликвидността, пише в доклада. „На това се противопоставя увеличаването на ликвидните нужди чрез приемането на краткосрочни гръцки държавни облигации през следващите седмици", заяви Bundesbank. Президентът Вайдман наскоро призова за прилагането на строги критерии при отпускането на ELA.

През миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) разшири обема на спешната ликвидност, предоставена на разположение на гръцките кредитори. Базираната във Франкфурт институцията повиши размера на т.нар. Програма за спешна ликвидна подкрепа (ELA) за гръцките банки с 5 млрд. евро. По този начин общата сума на предоставения лимит достига 65 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още