IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Лесните пари на ЕЦБ ще отложат реализирането на структурни реформи

Трябва да се съсредоточим върху основната ни отговорност – да гарантираме ценовата стабилност в средносрочен план, посочи членът на банката

08:51 | 24.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вайдман: Лесните пари на ЕЦБ ще отложат реализирането на структурни реформи

Най-новите стимули от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще свалят напрежението от кризисната необходимост за изпълнение на ключови структурни реформи, заяви членът на институцията Йенс Вайдман пред германското издание Bild.

"Факт е, че покупката на държавни облигации превръща централните банки в най-големия кредитор на евросистемата. Това повишава риска, че стабилното бюджетиране ще бъде изоставено", отбеляза Вайдман, който е и гуверньор на Германската централна банка.

"Изкупуването на държавни облигации не е инструмент като всеки друг в паричния съюз. Той съдържа рискове", продължи той.

Вайдман добави още, че се страхува, че много страни ще станат зависими от паричната политика, а не от структурните реформи, за да финансират своите бюджети.

"Това може да увеличи политическия натиск върху нас да запазим ниските лихви и да намалим натиска над финансовите министри за продължителен период от време", предупреди той.

"Призивите към централните банки са да се намесят бързо, особено когато времената са трудни за политиците. Но ние трябва да се съсредоточим върху нашата основна отговорност: да гарантираме ценовата стабилност в средносрочен план. Това ще бъде трудно, когато се появи необходимостта лихвените проценти да се повишат отново", отчете Йенс Вайдман.

Ръководителят на Бундесбанк е смятан от мнозина за най-яростния критик на програмата за количество облекчаване сред останалите европейски централни банкери.

В четвъртък ЕЦБ обяви, че ще започне широкомащабни количествени улеснения в отчаян опит да съживи възстановяването в рамките на валутния блок и да отблъсне опасенията за изпадане в дефлационна спирала, каквото наблюдаваме в последните близо две десетилетия в Япония.

Базираната във Франкфурт банка заяви, че ще изкупува държавни и частни облигации на стойност до 60 млрд. евро на месец до края на септември 2016 г., което ще разшири баланса ѝ с над 1 трлн. евро. Въпреки това според мнозина програмата може да продължи колкото е необходимо, докато водената от Марио Драги институция не успее да постигне целта си за инфлация от малко под, но в близост до 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Ricco
преди 9 години
"Това ще бъде трудно, когато се появи необходимостта лихвените проценти да се повишат отново", отчете Йенс Вайдман.----------------Ако се спре да се гледа на лихвата като цена на парите няма никога да се появи такава необходимост. Парите трябва да са неограничени така, както са неограничени икономическите възможности и това, кой да скочи напред с помощта на заем, може да се регулира не с допълнителния товар (лихва), който може да поеме, а с гаранциите (обезпеченията), които предоставя в случай че се провали (в скока напред).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още