IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Glencore в свободно падане

Книжата на концерна се обезцениха с до 27%, като волатилната сесия продължава

16:25 | 28.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съмненията в успеха на спасителната програма на швейцарската миннодобивна компания Glencore причиниха в понеделник нови разпродажби на акциите ѝ. Книжата на концерна се сринаха в Лондон с до 27% - невиждано досега ниво, предава Bloomberg.

С цена от 78,62 пенса за брой те маркират и рекордно ниска стойност. По този начин спадът от миналата седмица насам възлиза на 75 на сто. Лондонският подиндекс на миннодобивните компании The FTSE 350 същевременно се срива с около 13 на сто – до най-ниското равнище от декември 2008 г. 

Планът на главния изпълнителен директор Иван Гласенберг за намаляване на дълга, обявен преди около три седмици, и опитът на концерна да продаде дял от селскостопанската си дейност, за който съобщи Bloomberg в петък, не успяват да спрат изтичането на капитал.

„В сегашната обстановка дългът бързо се превръща в най-важното съображение за анализатори и инвеститори", заявиха Хънтър Хилкоут и Марк Елиът, анализатори от Investec, в забележка към инвеститорите. „На Glencore ще му се наложи да предприеме по-нататъшно преструктуриране".

„Високата задлъжнялост може да се превърне в застрашаващ съществуването на компанията проблем, ако цените на суровините не започнат да се възстановяват, а концернът не бъде съществено преструктуриран“, пишат още те.

Най-големият в света търговец на суровини в момента има задължения в размер на около 30 млрд. долара.

Покрай проблемите на Glencore пострадаха и други компоненти от сектора. BHP Billiton, Rio Tinto, Antofagasta и Anglo American се обезцениха от април насам с до 5,1 на сто.

Медта поевтиня от април насам с 20 на сто до около 5000 долара за тон. Цената за същото количество въглища падна в понеделник до 49,15 долара, като за трети пореден ден е на 12-годишно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още