IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващата дясна коалиция в Португалия печели парламентарните избори

Въпреки това коалицията на премиера Педро Пасош Коелю вероятно губи абсолютното мнозинство

08:52 | 05.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Педро Пасош Коелю. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Педро Пасош Коелю. Снимка: Ройтерс

Управляващата досега в Португалия десноцентристка коалиция начело с премиера Педро Пасош Коелю печели около 40 на сто от гласовете на парламентарните избори в Португалия, но не е ясно дали ще запази абсолютното мнозинство в Събранието на републиката, предаде Ройтерс.

Частичните официални резултати след преброяване на 85 на сто от гласовете сочат, че десноцентристката коалиция на Коелю получава 39,16 на сто, а опозиционната Социалистическа партия - 31,77 процента.

В началото на предизборната кампания социологическите проучвания показваха изоставане на управляващата коалиция, но в последните седмици на кампанията тя успя да обърне тенденцията.

Убедителна победа на дясната коалиция ще е голям обрат за правителството, което от четири години провежда непопулярни реформи, увеличили безработицата и емиграцията в най-бедната държава в Западна Европа.

Въпреки това на днешните избори десницата няма да успее да повтори резултатите отпреди четири години, когато за нея гласуваха 50,4 на сто от избирателите, отбелязва AFP. Вероятно десноцентристката коалиция ще има между 100 и 118 места в 230-членния еднокамарен парламент. За да запази абсолютното мнозинство, са ѝ необходими 116 депутатски мандата, но прогнозите са, че няма да ѝ дистигне малко.

По време на своята предизборна кампания премиерът постави акцент върху наложените от неговото правителство сурови икономически ограничения, благодарение на които Португалия успя да преодолее една от най-тежките кризи в историята си и да постигне плах икономически растеж след тригодишна рецесия. При идването на власт на десноцентристката коалиция през 2011 г. Португалия бе на ръба на неплатежоспособността, а предшественикът на Коелю - социалистът Жозе Сократиш, бе поискал помощ от 78 милиарда евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

След оповестяването на първите резултати заместник-председателят на Социалдемократическата партия Марку Антониуо Коща заяви пред нейни ликуващи привърженици в Лисабон: "Ще изпълним обещанието си да гарантираме възстановяване на икономиката и ще поддържаме курса на диалог".

Късно снощи премиерът заяви, че е готов да състави ново правителство. „Ще информираме президента на Републиката, че сме на разположение да съставим правителство. Ние не успяхме да постигнем мнозинство в парламента", каза Коелю пред привърженици на неговата Социалдемократическа партия в Лисабон.

"Новият състав на парламента изисква повече усилия от всички нас", призна премиерът, чиято коалиция спечели изборите след четири години на сурови икономически ограничения, но изгуби абсолютното мнозинство, извоювано на предишните избори през 2011 г. 

Последните данни за португалската икономика потвърждават политическия курс. По данни на Националния статистически институт икономиката, която се свиваше в продължение на десетилетие, за първи път се увеличава през 2014 г. - с 0,9 на сто. За тази година се очаква ръст от 1,5%.

Икономическият възход на страната се отразява и на пазара на труда. През второто тримесечие безработицата спада до 11,9 на сто. През миналите три месеца тя бе 13,7% - тоест 92 500 португалци повече без работа. И младежката безработица отстъпва, но въпреки това е много висока – 29,8 на сто.

Независимо от това рейтинговите агенции предоставят на Португалия сравнително добра оценка. Икономическото възстановяване и фискалната консолидация продължават в съзвучие с очакванията, писаха наскоро анализаторите на рейтинговата агенция Standard & Poor's. Те очакват продължаване на тази тенденция, независимо от изхода на изборите през октомври. Агенцията оцени Португалия с една степен по-високо – до BB+ и с това една степен под инвестиционния клас.

„Отворихме пред Португалия прозорец към бъдещето и затворихме вратата зад кризата“, заяви премиерът Коелю преди седмица по време на разгорещен телевизионен дебат със своя социалистически конкурент. И още: „Благодарение на икономическото възстановяване португалците имат повече пари на разположение, има по-голямо доверие, че икономиката ще се възстанови напълно, а с това и че ще има в дългосрочен аспект повече работни места. Именно това е всичко, от което Португалия има нужда“.

Въпреки че програмата на социалистите не се различава особено от тази на правителствената коалиция, Кошта се противопоставя на схващането, че страната сега се представя по-добре, отколкото преди четири години. Той обръща внимание на факта, че държавният дълг продължава да расте, а икономическият растеж се забавя. 

Португалия наистина остава една от най-задлъжнелите страни в Европа с публичен дълг, равняващ се на 130% от националното производство. Международният валутен фонд (МВФ) наскоро заключи, че икономическото възстановяване остава крехко заради големия публичен и корпоративен дълг, високата безработица и слабия банков сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още