IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Economist: Норвегия трябва да преоткрие викингския си дух

Страната може да последва примера на своите съседи, които приложиха широкомащабни реформи

22:10 | 13.10.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тези предприемачи започват кариерите си само “двете си празни ръце”, както казват в Норвегия.Рьоке, който е зарязал училището, започва като рибар, Фредриксен е син на заварчик, а Хьос е син на собственик на дъскорезница в малко градче. Те се радват да нарушават строгите правила, които управляват живота в Норвегия. Фредриксен живее в Лондон, притежава кипърски паспорт и има най-нескандинавското пристрастие да пилее пари. Рьоке използва сложен финансов инженеринг, за да превърне западнала корабостроителница в оживен търговки район в Осло. Хьос пък воюва с влиятелните норвежки синдикати като базира самолети в Испания и използва испански екипажи за полети. Norwegian Air е по-печеливша от конкурента си SAS и получава по-добри оценки за услуги.

Според Economist още известно време цените на петрола ще се задържат ниски. От своя страна Норвегия отчаяно се нуждае да даде на такива корпоративни викинги повече място за растеж. Страната трябва да приложи и същата инициативност, за да реформира своята социална система. Досегашната ѝ реакция при спада в цената на петрола бе да прегърне още по-здраво социализма. На 14 септември се проведоха местни избори, на които левите отбелязаха значителни победи в повечето големи градове, в това число в Осло и Берген, благодарение на своите програми за по-високи разходи и никакви реформи.

По-тежките времена вероятно ще доведат и до по-сериозни размисли, посочва анализът. Според Economist Норвегия има късмет, че може да се поучи от своите съседки, които имат подобна култура и вече приложиха широкомащабни реформи. Швеция вдъхна нови сили на модела си, свивайки присъствието на държавата и позволявайки на частните фирми да управляват училища, болници, лекарски кабинети и намали данъците.

През петролния разцвет Норвегия бе свикнала да внася млади шведи, които да работят в баровете и ресторантите. Сега най-добрият шанс на Норвегия да продължи просперитета си е да внася не само хора, но и идеи от Швеция.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 8 години
може ... но трябва преди това да има съдебна система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
alexx
преди 8 години
Тоя Теленор нямаше ли и един Жисием оператор у БГ? Ама бил с държавни дялове. Държавното е лошо, викат от ИПИ. Ама май опира до можене и неможене. Нашите държавници гледат само да краднат и затуй не се получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
а уж руския модел беше по-зависим от суровините, но виждаме държави, които са си изградили икономиката на петродолара какво се случва в един прекрасен момент ...... Така е като трупаш валута, която не е тяхна и борсата не се контролира от тях ..... да си фиксират цената в крони както напрайха руснаците, за да няма "мяу" в бюджета и толкоз .... може да започнат да си купуват и "тенекиени пари" както разпраат *** в "Коментари" ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още