IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на Deutsche Bank се изстреляха с почти 4%

Голямата реорганизация на банката се посреща с одобрение от инвеститорите

14:34 | 19.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Най-голямата германска банка обяви мащабна реорганизация на дейностите си и промени в ръководството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-голямата германска банка обяви мащабна реорганизация на дейностите си и промени в ръководството. Снимка: Ройтерс

Акциите на Deutsche Bank AG скочиха с 3,9 на сто до 27,18 евро за брой, след като главният изпълнителен директор Джон Краян стартира най-голямото мениджърско преструктуриране в банката от над десетилетие насам.

Най-голямата германска банка, която е изправена пред хиляди правни спорове, обяви мащабна реорганизация на дейностите си и промени в ръководството, предаде Bloomberg. Съобщението беше направено след извънредно заседание на съвета на директорите на банката във Франкфурт.

Целта е да се намали сложната система на управление и така да се отговори по-добре на нуждите на клиентелата и на изискванията на надзорните власти, казва се в комюникето. Сред големите промени е разделянето на две на инвестиционната ѝ дейност от 1 януари 2016 г. 

Банката ще направи промени и в управлението, като ще бъде премахнат изпълнителният комитет на групата. Четирите основни подразделения ще бъдат представени пряко в съвета на директорите.

Краян „изглежда не е оставил нито един камък необърнат", пише анализаторът на LBBW Инго Фроман в свой коментар. Той показвал, че е сериозен при преструктурирането. „Концернът получава със стъпката свое поделение, насочено към корпоративните клиенти, каквото имат всички останали конкуренти“, пояснява експертът. Според него обаче това не трябва да е краят. „Преструктурирането трябва да е придружено от значителна програма за икономии“, пише още Фроман.

В началото на октомври групата изненадващо обяви възможно премахване на дивидентите за 2015 г. Такова решение би било безпрецедентно от страна на банковия гигант, който дори в разгара на финансовата криза от 2008-2009 г. не отказа да плати на акционерите си.

Банката беше замесена в повечето големи банкови скандали от последните години - манипулиране на междубанковите лихви и съмнителни сделки при търговия с квоти за въглеродни емисии, като за някои от тях ѝ бяха наложени огромни глоби (например 2,5 млрд. долара в САЩ през юни).

Концернът е затънал в над 6 хил. съдебни дела, а подразделението му в Русия е заподозряно в пране на пари. Компанията обяви, че групата ще закрие корпоративното си банкиране и бизнеса с ценни книжа в страната до края на годината.

Deutsche Bank има над 98 хил. служители, а приходите ѝ през миналата година бяха в размер на 32 млрд. евро. Преди дни Ройтерс предаде, че през следващите години ще останат само около 75 хил. служители като част от преструктурирането. Около 15 хил. души трябва да напуснат концерна само след първичното публично предлагане на Postbank, което е планирано за 2016 г. Освен това много от 20-те хил. работни позиции, създадени през последните години от банката в развиващи се страни и страни с ниски заплати, също ще бъдат закрити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още