IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank съкращава четвърт от работната си сила?

15 хил. служители трябва да напуснат концерна след планираното за 2016 г. първично публично предлагане на Postbank

10:17 | 15.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стратегията на банката се променя от глобална към мултирегионална, фокусирайки се върху Азия, Северна Америка и Европа и излизайки от Русия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стратегията на банката се променя от глобална към мултирегионална, фокусирайки се върху Азия, Северна Америка и Европа и излизайки от Русия. Снимка: Ройтерс

От общо почти 100 хил. служители на Deutsche Bank през следващите години ще останат само около 75 хил., предава Ройтерс, позовавайки се на източници от финансовите кръгове. 

15 хил. трябва да напуснат концерна само след първичното публично предлагане на Postbank, което е планирано за 2016 г. Освен това много от 20 хил. работни позиции, създадени през последните години от банката в развиващи се страни и страни с ниски заплати, също ще бъдат закрити.

Новият главен изпълнителен директор Джон Краян е представил плановете си за преструктурирането на комисията от членове на Надзорния съвет през уикенда по време на събранието на Тагернзее, но все още няма конкретни решения. Банката, която вече извърши няколко големи преструктурирания, възнамерява в средносрочен план да съкрати разходите си с още 3,5 млрд. евро. Според източници на агенцията тя планира да се изтегли напълно от Русия, където е въвлечена в скандал за пране на пари. 

Краян е представил плановете си за преструктурирането на Deutsche Bank за първи път пред членовете на Надзорния съвет. „Той направи нещо, което е съвсем непознато за Deutsche Bank – каза истината съвсем открито“, разказва пред Ройтерс участник в заседанието. Краян се е изправил пред Борда заедно със заемащия същия пост от три години Юрген Фитчен, но за проблемите на банката е говорил практически само Краян. „Въобще за първи път имахме чувството, че някой ни казва чистата истина“. 

Британецът разчита на по-прости структури и по-ефективни информационни технологии, които в бъдеще трябва да поемат голяма част от дейността на евтината работна ръка. В Deutsche Bank повече от 40 хил. служители са ангажирани в административни дейности без пряк контакт с клиентите. Но и в областта на инвестиционното банкиране административният апарат трябва да бъде опростен и концентиран във Франкфурт, Лондон и Ню Йорк.

Говорител на Deutsche Bank не желае да коментира информацията. Самият Краян заяви, че подробности от стратегията ще станат публични през есента. Според източници на Ройтерс решение ще се вземе по време на заседанието на Надзорния съвет на 28 октомври.

Според други източници  Краян възнамерява да промени стратегията на банката от глобална към мултирегионална, фокусирайки се върху Азия, Северна Америка и Европа и излизайки от Русия. Назначеният от 2006 г. директор за Русия Йорг Бонгарц в бъдеще ще ръководи бизнеса в Централна и Източна Европа от Франкфурт.

Неговото отпътуване се случва по време на разследването на Deutsche Bank и американското министерство на правосъдието по обвинения за взимане на подкупи от висши служители и съмнителни сделки, включващи офиса на банката в Москва.

Приходите от инвестиционното банкиране в Русия на Deustche Bank се сринаха през миналата година, когато Западът наложи санкции заради конфликта в Украйна, а икономическият спад се ускори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още