IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 големи банки с глоба за 1,865 млрд. долара за пазарни манипулации

Виновните са фиксирали цените и ограничавали конкуренцията на пазара на суапове за кредитно неизпълнение

16:12 | 12.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
12 големи банки с глоба за 1,865 млрд. долара за пазарни манипулации

12 големи банки постигнаха споразумение за плащането на 1,865 млрд. долара за удовлетворяване на инвеститорски искове, заведени срещу банките по обвинение, че са се споразумели да фиксират цените и да ограничат конкуренцията на пазара на суапове за кредитно неизпълнение (т.нар. credit default swaps, или CDS), пише Ройтерс.

За принципното споразумение съобщи адвокатът на инвеститорите Даниел Брокет преди съдебно заседание в нюйоркския окръжен съд в Манхатън.

Банките са Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group, HSBC Holdings, JPMorgan Chase & Co, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group и UBS.

Сред обвиняемите попадат и Международната асоциация за суапове и деривативи (International Swaps and Derivatives Association, или ISDA) и Markit Ltd., който предоставя услуги по ценообразуване на кредитни деривати.

Инвеститорите, завели делото, измежду които Los Angeles County Employees Retirement Association и Salix Capital US, твърдят, че заради дейността на обвиняемите са плащали необосновани цени по сделки със CDS от края на 2008 г. до края на 2013 г., въпреки че подобрената ликвидност на пазара би трябвало да е довела до намаляване на разходите.

Освен това те твърдят, че в края на 2008 г. банките са опитали да осуетят стартирането на борсата за търговия на кредитни деривати, разработвана от CME Group Inc., като са се разбрали да не използват нови платформи за търговия със CDS и са принудили ISDA и Markit да не предоставят лицензи за борсата.

Пазарът на CDS отчете връх през 2007 г. от 58 трлн. долара, сочат данни на Банката за международни разплащания, но се сви до 16 трлн. долара седем години по-късно, след като инвеститорите разбраха по-добре рисковете.

Експозициите на застрахователя AIG към пазара на CDS бе основната причина за спасяването му през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още