fallback

Юнкер призова за Европа на две скорости

По думите му страните в ЕС няма да могат да се развиват с една и съща скорост и да се движат в една и съща посока

21:17 | 19.11.15 г. 17

Европейският съюз (ЕС) трябва да разработи рамка, която да позволи на ядро от страни от ЕС да следват заедно всички политики, а други да бъдат не толкова ангажирани с тях. Това предложи председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер по време на дискусия с граждани в Брюксел, предава EUobserver.

“Смятам, че в крайна сметка няма да бъде възможно 33, 34 или 35 страни да се развиват с една и съща скорост, в една и съща посока”, коментира Юнкер.

28-те страни членки на ЕС водят преговори с други балкански държави  с цел присъединяването им към блока. В началото на мандата си Юнкер обаче заяви, че в рамките на периода, в който той стои начело на ЕК (до 2019) ЕС няма да се разширява.

Част от 28-те страни членки вече работят в по-тясно сътрудничество по някои въпроси, отколкото други. Най-видно е това по отношение на 19-те държави, които използват единната европейска валута и координират бюджетните политики. Освен това имат банков съюз, който позволява на всички големи банки в еврозоната да имат единен надзорен орган - Европейската централна банка (ЕЦБ). Шенгенските държави междувременно споделят обща външна граница и са премахнали граничните проверки помежду си.

Юнкер заяви, че ЕС трябва да преразгледа своята организация, за да се увери, че членките  могат да споделят политиките ѝ с различни скорости, ако желаят.

“Един ден ще трябва да преосмислим европейската архитектура с група от страни, които ще правят неща, всички неща заедно, и другите, които ще се позиционират далеч от ядрото”,  допълва още той.

По време на събитието Жан-Клод Юнкер заяви, че няма да има Brexit.

“Прекарах три години от живота си в избягването на Grexit. Няма да прекарам още три, за да улесня Brexit”, категоричен е той. Юнкер отново призова за обща отбранителна политика на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още