IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: "Ислямска държава" е враг номер едно за Европа

Разходите на Франция за повишаване на сигурността след атентатите трябва да получат специално отношение, заяви председателят на ЕК

21:30 | 18.11.15 г. 9
Юнкер: "Ислямска държава" е враг номер едно за Европа

Терористичната групировка „Ислямска държава” (ИДИЛ) е враг номер едно за Европа, каза днес в Брюксел председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС и БТА. Запитан дали споделя мнението на американския президент Барак Обама, че тази организация е най-голямата заплаха за света, Юнкер каза: "Да, аз смятам ИДИЛ за враг номер едно".

По думите на Юнкер страните трябва да обединят всичките си ресурси и усилия за борба с ИДИЛ. Той подчерта, че в това отношение е важно да има тясно сътрудничество между специалните служби и че ЕС трябва да създава собствена армия.

"Казвах, че съм за европейска армия и бях критикуван. Сега това е очевидно и ние трябва да инвестираме много, за да създадем реална европейска политика в областта на отбраната", заяви председателят на ЕК.

Юнкер коментира още, че разходите на Франция за повишаване на сигурността след атентатите в Париж трябва да получат специално отношение според бюджетните правила на ЕС, предаде Ройтерс.

В понеделник френският президент Франсоа Оланд заяви, че няма да пести средства за укрепване и екипиране на силите за сигурност и правоохранителните органи в страната, които се борят с тероризма, въпреки че това ще доведе до бюджетен дефицит над ограниченията, определени от ЕС.

"Сблъскваме се със сериозни терористични актове. Франция, като други страни, трябва да разполага с допълнителни средства. Мисля, че тези допълнителни средства не трябва да бъдат приемани като обикновени разходи според Пакта за стабилност (бюджетните правила)," посочи Юнкер.

Според европейските разпоредби извънредните разходи могат да бъдат изключени от бюджетните правила на ЕС, според които бюджетният дефицит не трябва да надхвърля 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и които изискват правителствата да намаляват структурните си дефицити с половин пункт от БВП годишно, докато не постигнат баланс.

Еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси и бивш министър на финансите на Франция Пиер Московиси заяви вчера, че Европейската комисия разбира положението, в което се оказа Франция след петъчните терористични актове, и няма да изисква от нея да изпълни задълженията по бюджетния дефицит с оглед на увеличаване на разходите за сигурност.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 8 години
"който нож вади, от нож загива"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
А бе, Юнкер много взе да го върти!Да не е пушилка, а да готвят някоя простотия да решат!Като с наш Сидеров! Ореваха де що могат, а в същото време, какво стана със закона за тероризма? Що така лесно отстъпиха на полицаите? Защо изобщо взеха такова решение?Още стоят за винетките анкетите, а къде къде по-важни неща има за решаване!Така, че внимателно!Нещо замислят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
VicKing
преди 8 години
Враг номер едно ви беше казал наскоро : "*** EU"! Той ви докарва нови и нови врагове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Успокой се ЕС вече е свършено и обявяването на неговия край е въпрос само на време. Юнкер няма да изкара мандата до край със сигурност, и Меркел няма да успее също. Туск беше разбит на пух и прах в Полша, а скоро ще загуби благата службица в ЕС също, защото няма да има вече ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ей на края оня с девствените мустаци "misterminda на Paris" ше дое и ше му го бодне директно на тоя между очилата да види как е......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
gri_katia
преди 8 години
юнкерчето пак реши да се обади... Май нещо се е стреснал - гледа другите много нещша правят, а то като не може - поне да каже нещо... А съветниците - май нямат време да го посъветват, че вече доста глупости изплещи. Само празни приказки - фрази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Ми продължавайте да си каните "врагове" у вас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още