IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер призова за Европа на две скорости

По думите му страните в ЕС няма да могат да се развиват с една и съща скорост и да се движат в една и съща посока

21:17 | 19.11.15 г. 17
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) трябва да разработи рамка, която да позволи на ядро от страни от ЕС да следват заедно всички политики, а други да бъдат не толкова ангажирани с тях. Това предложи председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер по време на дискусия с граждани в Брюксел, предава EUobserver.

“Смятам, че в крайна сметка няма да бъде възможно 33, 34 или 35 страни да се развиват с една и съща скорост, в една и съща посока”, коментира Юнкер.

28-те страни членки на ЕС водят преговори с други балкански държави  с цел присъединяването им към блока. В началото на мандата си Юнкер обаче заяви, че в рамките на периода, в който той стои начело на ЕК (до 2019) ЕС няма да се разширява.

Част от 28-те страни членки вече работят в по-тясно сътрудничество по някои въпроси, отколкото други. Най-видно е това по отношение на 19-те държави, които използват единната европейска валута и координират бюджетните политики. Освен това имат банков съюз, който позволява на всички големи банки в еврозоната да имат единен надзорен орган - Европейската централна банка (ЕЦБ). Шенгенските държави междувременно споделят обща външна граница и са премахнали граничните проверки помежду си.

Юнкер заяви, че ЕС трябва да преразгледа своята организация, за да се увери, че членките  могат да споделят политиките ѝ с различни скорости, ако желаят.

“Един ден ще трябва да преосмислим европейската архитектура с група от страни, които ще правят неща, всички неща заедно, и другите, които ще се позиционират далеч от ядрото”,  допълва още той.

По време на събитието Жан-Клод Юнкер заяви, че няма да има Brexit.

“Прекарах три години от живота си в избягването на Grexit. Няма да прекарам още три, за да улесня Brexit”, категоричен е той. Юнкер отново призова за обща отбранителна политика на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 0
honaniga
преди 8 години
А бей честно да си призная ние не ставаме за демокрация. Не сме дорасли. На нас си ни трябва диктатор. Поне ще има някакъв ред и ще краде само обкръжението около него. Честно. Навяват ме такива мисли. То живота те прави песимист, колкото и да не ти се иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
honaniga
преди 8 години
Речена дума-хвърлен камък. Дойдохме си на думата. Силните европейски държави ще си се държат заедно във формата при създаването му. От нас взеха каквото можеха, разрушиха каквото можеха и сега ще ни върнат там където си ни е мястото. Заедно с други държави не ставаме за ЕС. Но пък ще гъзареем по магистрали и ще гледаме татуировки по стадионите.И аз не мога да си го представя Станишев да определя политиките на Европа и има парламентаристи като Бареков.Ще са ни необходими десетилетия да се възстановим ако въобще съществуваме. Няма да има еврофондове и тогава както винаги ще си намерим пак някой да ни яха срещу някой лев, защото ние сами не можем.Добре дошли в реалността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Анастасио, за теб отпуска няма ли бе човек. Хубави "неща" пишеш, ама вземи си почини малко, та да можем да разпуснем малко в сайта.Стига си ни ограничавал с разни линкове. Едва ли има някой тук, който не знае кое как да си намери в интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Лицемерите най-после си признаха замислите но да не забравяме ,че именно те са най-задлъжнели и тепърва ще имат проблеми - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328САЩ - 66 трилиона общ дълг - http://***.usdebtclock.org/#,и малко повече е на ЕС като процент от БВП като на Англия е над 500% и т.н. На стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил всичко ,че може да има и 10% растеж но с това не се решава фундаменталният проблем ,че устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
В една организция, в която има две групи винаги свършва по един начин - стига се до разцепление и те се разделят.Вижда се при партии, при клубове и т.н. Лично съм го играл в един клуб, където съм член. Много е "вълнуващо" как противоречията между групите ескалират докато накрая от един клуб се създават два. Може и да изглежда трагично, но като се погледне отстрани, това е начина да се "размножават" организациите. После оцелява по-жизнеспособния. Понякога и двете групи оцеляват, както в моя случай и всяка следва своя път макар интересите и заниманията ни да са едни и същи, а сме и приятели, но съперничеството си остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Малка поправка, имах предвид http://***.balgari.bg/izobreteniya/145-rumen-antonovИзобретателят на автоматичната скоростна кутия е българин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Тоя Юнкер да не забравя, че автоматикът е измислен от българин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Говорят го много хора, а още повече го искат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
Longin
преди 8 години
аз навремето имах едни акции на КДН които струваха 100 лв(там ги купувах), че и повече - после бяха по 28-30 лв(там ги продадох май), а накрая свършиха при 2та левакапиш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 9
Longin
преди 8 години
" и си продадохме индустрия за 30 млрд. $ за няма 3 млрд $."това само червените бабички го вярват......Андрей Луканов ако беше направил реформи / шокова терапия 1991 г - или дори Ж.В. 1995 ако беше... но в историята няма "ако" - както след ЖВ нямаше 30 млрд ...всъщност то ако имаш акции можеш да го разбереш това най добре....ти имаш ли акции все пак ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още