fallback

Ангела Меркел не се отказва от плановете за прием на бежанци

ЕС може да излезе по-силен от бежанската криза, ако се справи с предизвикателството, смята германският канцлер

09:29 | 21.11.15 г. 16

Канцлерът Ангела Меркел не планира ограничаване на броя на бежанците, които приема Германия и на този етап не се поддава на натиска, оказван от баварските й, предаде Ройтерс. Тя обаче настоя трудностите по приемането на потока от бежанци да бъдат споделени със съседите, допълва още БТА.

Агенциите отбелязват още, че основната тежест на пристигащите бежанци в Германия се понася от провинция Бавария. Вътрешният министър на провинцията Йохам Херман заяви, че от началото на годината в Германия са били регистрирани над 900 000 мигранти. 

Говорейки пред годишния конгрес на баварския Християнсоциален съюз, Меркел заяви, че ЕС може да излезе по-силен от бежанската криза, ако се справи с предизвикателството.

"Трябва да работим с всички сили за европейско и международно решение, в което споделяме тежестта в Европа и с нашите съседи", заяви канцлерът и добави, че намаляването на броя на бежанците, пристигащи в Европа, ще изисква по-умело управление на новопристигащите на границите на Германия, подобряване на ситуацията в бежанските лагери в Турция и спиране на трафика на хора.

Това ще намали повече броя на пристигащите бежанци, отколкото поставянето на едностранна горна граница, подчерта Меркел. Нейното желание за намиране на европейско решение на бежанската криза обаче среща съпротива.

На този етап новият полски премиер Беата Шидло заяви, че европейските страни не могат да натоварват съюзниците си от ЕС с проблеми, за които сами са отговорни.

 

    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още