IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терорът в Париж сплотява Източна Европа срещу плана на Меркел за бежанците

ЕС все още е разделен по линията изток-запад за това как да бъде решена имиграционната криза

17:33 | 18.11.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бежанци на гръцкия остров Родос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанци на гръцкия остров Родос. Снимка: Ройтерс

Източноевропейските страни засилват опозицията си срещу плана на германския канцлер Ангела Меркел да ги принуди да приемат бежанци и твърдят, че имиграционната политика на ЕС може би е спомогнала за терористичните нападения в Париж от миналата седмица.

Във вторник българският външен министър Даниел Митов окачестви дискусиите за квоти за мигранти като "абсурд" след събитията в Париж. А ден по-рано новият премиер на Полша Беата Шидло каза, че ЕС трябва да преразгледа своето становище за миграцията и се зарече да приема бежанци само ако не застрашават сигурността, пише в свой анализ Bloomberg, цитиран от БТА. 

Най-малко 129 души бяха убити в Париж в петък. Сирийски паспорт бе намерен край тялото на един от атентаторите самоубийци, регистриран на гръцкия остров Лерос. Това свидетелства, че притежателят може би е влязъл в Европа, твърдейки, че е политически бежанец.

Европейският съюз все още е разделен по линията изток-запад за това как да бъде решена имиграционната криза. Същевременно по оценка на Европейската комисия 3 милиона кандидати за убежище може да са се отправили към съюза до 2017 г. Група бивши комунистически страни, водени от Унгария - една от най-засегнатите страни от притока на мигранти - се обявява против оглавяваните от Германия опити за въвеждане на квотна система за тяхното разселване. 



Това породи критики към получателите на милиарди евро помощи от Западна Европа, че не желаят да помогнат на своите по-богати съседи.

"Опозицията срещу квотите бе налице и преди атаките", казва Отилия Дан, анализатор в консултантската компания за политически рискове Teneo Intelligence Брюксел. "Сега атаките се използват като допълнителен аргумент", добавя тя.

Меркел, която през тази година разреши в Германия да бъдат допуснати около 1 милион претенденти за убежище, се стреми да разсели в 28-членния блок тези хора, които бягат от войни и граждански конфликти в Близкия изток и Северна Африка. Планът обтегна отношенията й със страни като Полша и балтийските държави, които разчитат на германската подкрепа за санкциите срещу Русия след анексирането на украинския Кримски полуостров през 2014 г.

"Твърдо да"

На въпрос дали сирийските бежанци могат да се интегрират ефективно в обществото, Меркел каза пред репортери вчера, че отговорът е "твърдо да". Интеграция означава да се спазват правилата и законите на приемащата страна, да се получи възможност за "участие в обществото" и да бъдеш поставен в общност, която е готова да бъде толерантна и мултиетническа, каза тя.

Подобни чувства до голяма степен не се споделят от източноевропейски политици, които все още се опасяват да отворят своите общества за чужденци, включително такива с различни религиозни вярвания.

"Да обсъждаме квоти в този момент е вече абсурдно", каза вчера българският топ дипломат в интервю за националното радио. "Това не е начинът за решаване на проблема и за подход към него", добави той. Унгария планира да оспори плана пред съда на ЕС, каза пред репортери същия ден унгарският министър на правосъдието Ласло Трочани.

Не всички източноевропейски страни искат да се отърват от квотната система. Латвийският премиер Лаймдота Страуюма казва, че нейната страна ще се придържа към поетите ангажименти, но "много внимателно ще преценява всяко лице", което иска да се засели в балтийската страна.

Нацистко минало

Вътрешният министър на Полша Мариуш Блашчак от партията "Право и справедливост", която миналия месец спечели парламентарните избори с обещание да извади страната от "преобладаващото политическо течение в ЕС", припомни как нацистите са унищожили Варшава през Втората световна война в отговор на въпрос да коментира изказванията на германски политици, че Полша трябва да прояви повече солидарност в опитите за решаването на мигрантската криза.

"Това е поредният пример за германската арогантност", каза той вчера пред телевизия Те Фау Ен 24. "Ние сме във Варшава, разрушена от германците, които избиха 50 хиляди души, включително жени и деца", по време на въздушни нападения срещу квартала Вола през 1944 г., напомни той.

Всичко за бежанската вълна можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 7 rate down comment 1
citizen_bg
преди 8 години
Не си ли разбрал, че тоя/тази няма собствено мнение. Това е някакво правителствено говорителче и само ти свежда политкоректаната за момента позиция. Като обърнат палачинката и то друго започва да пее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Значи за теб Европа е невинния излъган, а ние сме гаднярите, които ги ****аха - така ли? Боже, боже... докъде стигнахме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Няма значение кой колко е натоварен, правилата са си правила. В момента в ЕС има към 4 милиона бежанци, а не 1 милион а заедо съм семействата им това прави 15 милиона души. В ЕС има 300 милиона души, а 15 милиона са прекалено много или цели 5% от населението. За сравнение в САЩ имиграцията е под 1% от общото население годишно. Това е инвазия, а не бежанска криза, затова в Германия всяка седмица протестират стотици хиляди души.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 12
MZ/X
преди 8 години
Какво правят източно европейците в ЕС? Заради едни пари им подписахме и ги излъгахме, че споделяме техните ценности, а сега като влязохме в съюза им казахме да си гледат работата с техните ценности...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 13
MZ/X
преди 8 години
Извинявай, но това което пишеш е лицемерие! Повечето източно европейца са против приемането и на бежанци и на каквито и да е други чужденци! Лицемерие е и да твърдим, че всичко е ок, когато съседните държави на Сирия са натоварени вече с близо 6-7 милиона бежанци, без възможност да ги изхранват, обучават или да им дадат работа, а 500 милионна Европа е писнала от 1 милион души! Турция освен това е и кандидат член на ЕС и е напълно нормално да сме солидарни и с нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Никой не е прротив приемането на бежанци, но ИНСТИНСКИ такива. От имигранционната вълна в момента 95% са икономически имигранти, чийто живот не е застрашен и е абсурдно да получават статут на бежанци. Освен това бежанецът няма право на избор, в коя страна да се регистрира и бежанецът няма право на статут по закон ако идва от мирна държава каквато безспорно е Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 3
Forester
преди 8 години
Фрау Меркел вече е пътник като машинист на европейския влак. Проигра шанса, даден и от съдбата да управлява най-голямата световна икономика в тези кризисни времена. Подаде се на американския шантаж, подкрепи ги в украинската авантюра, блокира ключови руски суровинни и енергийни проекти и въведе санкции с/у Русия, напълни Европа с бежанци. Трябва да се отчете обаче и огромния натиск върху нея от взрива в хим.завод в Бремен, през следене на комуникациите до дизелгейт. Май Оланд се готви да смени ватмана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Това е повече от ясно и също така е ясно, че ЕС е едно изключително кекаво недоносче. Идеята ми беше - нека си представим една ситуация - когато си в чужд дом. Как ще се държиш - с уважение към домакините и спазване на правилата в чуждия дом, или ще влизаш с обувките, ще обиждаш, че храната не ти харесва и т.н.? Това ми е идеята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 9
MZ/X
преди 8 години
ЕС не е държава, но е политически и икономически съюз, който се гради на някакви общи ценности! С просто око е видимо, че Източна Европа не иска да споделя ценностите по които са живяли и живеят старите членки на ЕС. След като сме нови членове и сме малцинство е нормално или да приемем ценностите на старите членове на съюза или изобщо да не влизаме в този съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 9
MZ/X
преди 8 години
Не коментирам кой е прав и кой е крив, но нито един сериозен политик в стара Европа не е против примането на бежанци и на живеенето в мултикултурно общетво, докато в Източна Европа са явно против! След като имаме противоположни възгледи какво е НОРМАЛНО общество какъв е смисълът да сме в един политически съюз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още