IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зумте – синонимът на разделението

Германското село Зумте, което има само 102 жители, трябва да приюти общо 750 бежанци

08:33 | 16.11.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Часът е осем вечерта. Първият автобус с 50 бежанци тъкмо пристига. Малко по-късно се очаква още един. А през следващите дни Зумте ще приюти още няколкостотин бежанци. Причината за това свръхскоростно умножаване на населението е следната: тук има 20 празни сгради, които провинция Долна Саксония е взела под наем, за да настани в тях бежанци, пише в репортаж за Deutsche Welle Ян Валтер.

Столовата в новия бежански приют побира до 1000 души. Първоначално властите възнамерявали да приемат именно толкова бежанци, но впоследствие плановете им се променили. "1000 бежанци на 102 жители - това прави по 10 пришълци на един местен човек", казва уредникът на селото Кристиан Фабел.

Фабел и неговите съселяни не можели да повярват на ушите си, когато в началото на октомври научили за плановете на властите. "Настроението в селото не беше никак добро. Хората не знаеха какво ги очаква", казва Фабел, цитиран от DW.

 

Седмица по-късно жителите на Зумте получили малко повече информация. В рамките на специално организирана информационна вечер те споделили страховете си: няма ли в селото да стане опасно? Къде ще пазаруват всички тези пришълци? Ще издържи ли мобилната мрежа, когато изведнъж започнат да я използват толкова много хора?

Някои жители на селото съвсем открито се обявили против чужденците. Една жена изразила загриженост за туризма в селото - един от малкото източници на приходи. А почти всички настоявали полицията да патрулира по 24 часа в денонощието. Властите обаче отхвърлили това искане. Междувременно една хуманитарна организация е подсигурила 24-часово наблюдение на бежанския приют, в който, според окончателното решение на властите, ще бъдат настанени до 750 души. 

Заради тази извънредна ситуация Зумте привлича като магнит репортери не само от цяла Германия, но и от чужбина. Всички те пишат в своите статии за дилемата на местните жители. "Много ни се иска съжителството с тези хора да е сполучливо", казва предприемачът Дирк Хамер. Но не крие и притесненията си, които са свързани най-вече с обстоятелството, че броят на бежанците надвишава многократно броя на местните жители.

"Изпитанието, на което е подложена Германия" - така американският Miami Heral е кръстил своята статия за Зумте. Британски, испански, сръбски и руски медии виждат селото като огледало на това, което се случва в момента в цяла Германия: колкото и да са добронамерени, германците просто нямат възможност да помогнат на всички.

В Зумте не липсват и крайни реакции. "Това е бежански терор", оплакват се някои жители на селото. "Трябва да се разграничим ясно от хората с крайни възгледи", казва в тази връзка предприемачът Дирк Хамер и обяснява, че макар да са наясно, че в Зумте вече нищо няма да е същото, повечето жители на селото нямат нищо против пришълците. И дори искат да им помогнат: много от хората в Зумте са участвали активно в обзавеждането на бежанския приют. А има и един голям плюс: покрай пришълците в Зумте вече са създадени 55 нови работни места.

Всичко за бежанската вълна можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Я пак кажи какъв е пацифизма? А бе ти си доста неук, май...Май в Щатите се учи само практическата част на нещата, но никой не ви обяснява защо, кога и как. Първите пацифистични практики са баре няколко столетия преди Христа, какъв комунисти са ти в главата?Знаеш ли кое е комунистическо-като ти се гъта голяма банка държавата да налее пари в нея за да я спаси. Например 700 милиарда. Я ся ми кай кой живее в комунизъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Въпросът е, че чрез наказанието господ и живота ни насочва към правината посока и човека се развива и усъвършенства! И кое му е развитото, завитото и усъвършенстваното на днешния човек ?Това, че 99% от представителите на нашата цивилизация разбират понятието за ценност , единствено като нещо, което може да се намери по рафтовете на супер-маркета ?!За едно си много прав наказанието (последствията) са неизбежни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
Пацифизма е комунистическа утопия! Живота не е такъв. Той не е създаден да е пацифистичен. Това е природата просто. Хипитата са увлечени от една утопия - пацифизма. Сегашното младо поколение е увлечено от парите - това също е утопие, защото парите "не са живота"!И в единия и в другия случай имаме залитане. Въпросът е, че чрез наказанието господ и живота ни насочва към правината посока и човека се развива и усъвършенства! Заплахата е, че в конкретния случай европейския младеж/дете е заплашен не от наказание, а от унищожение! А това, вече е нещо съвсем различно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 7
Mike Florida
преди 8 години
Пацифизма е комунистическа утопия! Живота не е такъв. Той не е създаден да е пацифистичен. Това е природата просто. Хипитата са увлечени от една утопия - пацифизма. Сегашното младо поколение е увлечено от парите - това също е утопие, защото парите "не са живота"!И в единия и в другия случай имаме залитане. Въпросът е, че чрез наказанието господ и живота ни насочва към правината посока и човека се развива и усъвършенства! Заплахата е, че в конкретния случай европейския младеж/дете е заплашен не от наказание, а от унищожение! А това, вече е нещо съвсем различно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
В исторически план именно младите и образовани хора в Европа са били носители на идеята за социална справедливост и равенство, именно младежите са били моторът на левичарството, като с годините улягат, поумняват и полягат връз портмонето. А сега? Аз съм плют и заклеймяван от лапетата тук, че съм с леви убеждения...?!!! Доживяхме време, в което социализмът тихичко да се налага от дъртите банкери, а младежта да плаче за десни политики от времето на Дикенс и Дизраели...?!! Аз мисля, че нещата тотално са оплескани и закономерно отиват към катастрофа, защото системата хитро полира мозъците на младите, купи ги и сега няма кой да се съпротивлява! Не знам кой и кога е писал Протоколите на ционските мъдреци, не знам колко изобщо са действителни, или са нечия партенка, но който и да е, дори да се е пошегувал, има изумителни пророчески способности! Иначе трябва да е гениален стратег!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Ти не си видял 2 млн. французи да излязат да протестират срещу Саддам или Кадафи, но видя ли хайде не 2 млн., но поне 20 хил. да излязат да протестират срещу Саркози и Оланд, които участваха в запалването на няколко войни пред очите ни?!Млад си, та не помниш как изглеждаха улиците на Европа и САЩ по време на Виетнамската война и по време на Студената война и надпреварването във въоръжаването! Френските и въобще европейските и американските студенти прекарваха повече време по улиците в битки с полицията, отколкото в аулите на университетите! Смело мога да кажа, че Виетнамската война я спряха американските младежи, които денонощно протестираха, горяха си повиквателните и се биеха до смърт с полицията! Къде отиде това поколение? Беше претопено от благините на парите! По онова време младите, умни, красиви и образовани се бореха срещу военщината и империализма, а сега за какво се борят? Точно за обратното за свиреп капитализъм, който върви за ръка с екстрите, които вече са смисъл на живота от най-ранна възраст! Децата вече не четат романи за храбри герои като Робин Худ, Зоро и Гарибалди, а мислят само за телефони, коли, и кариера, която да им ги осигури!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Не не са листчето със сметката, защото Оланд не е Франция, а Меркел не е Германия. Аз не съм видял 2 милиона французи да излезнат на протест, за сваляне на Садам или Кадафи! Давайте момчета отивайте да въздавате справдливост!Елитите задават курса!Тук идва обаче много важният момент!Арабите и европейците са жертви на едни и същи елити. Разликата е, че както се вижда арабите оцеляват общо взето безпроблеммно, а след 20 години, когато нефтът няма да е така желан, ще бъдат тотално ставени на мира. Не съм сигурен, че европейците ще оцелеят. Другият много съществен въпрос е, че в момента Ханс, както и чичо Стефан, живеещ на Халите, трябва да живее с пакистанци, бангладежци и малийци. Да е "брат" с тях! Без изобщо там да са се извършвали идиотиите предизвикани от елитите, както в Близкия Изток.КАКТО ВИЖДАШ НЯМА БАЛАНС!Жертвите са много, но тоталните жертви са европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Не не са листчето със сметката, защото Оланд не е Франция, а Меркел не е Германия. Аз не съм видял 2 милиона французи да излезнат на протест, за сваляне на Садам или Кадафи! Давайте момчета отивайте да въздавате справдливост!Елитите задават курса!Тук идва обаче много важният момент!Арабите и европейците са жертви на едни и същи елити. Разликата е, че както се вижда арабите оцеляват общо взето безпроблеммно, а след 20 години, когато нефтът няма да е така желан, ще бъдат тотално ставени на мира. Не съм сигурен, че европейците ще оцелеят. Другият много съществен въпрос е, че в момента Ханс, както и чичо Стефан, живеещ на Халите, трябва да живее с пакистанци, бангладежци и малийци. Да е "брат" с тях! Без изобщо там да са се извършвали идиотиите предизвикани от елитите, както в Близкия Изток.КАКТО ВИЖДАШ НЯМА БАЛАНС!Жертвите са много, но тоталните жертви са европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
И всъщност, тези мигранти не са ли листчето със сметката за цялата тъ^пашка политика на ЕС, водена през последните 10-15 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Абе принципно си прав, но нека се върнем не 50, а 15 години назад и да се опитаме да си представим, как щеше да изглежда сега светът, ако Саддам все още се надуваше на парадите в Багдад и стреляше във въздуха с карабина от трибуната - на кого това щеше да пречи в Европа? Ако Кадафи още си беше шеф на Либия и още се правеше на клоун с неговите палатки и жени-телохранителки? Ако Мубарак още си кен^заше в златния *** в Кайро? Ако Башар Асад още се радваше на живота си на наследствен монарх в една уж парламентарна демокрация, но Сирия продължаваше да се къпе в слънце и благоденствие? Ако в Украйна още си управляваше оня свински мехур Янукович с цялата си корупция, но държавата живееше в мир и характерното за източните славяни тъпоглаво спокойствие?Европа по-зле ли щеше да бъде, или по-добре? Перспективите как щяха да изглеждат? Какъв щеше да е дневният ни ред - да слагаме последните перденца и картини по стените на общия ни европейски дом, или да слагаме бодлива тел и войска помежду ни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още