IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началото на края за Меркел

Комуникационните проблеми на правителството са един от символите на ерозията на властовия апарат на канцлера

13:17 | 13.11.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Много бежанци виждат в политиката на Меркел надежда за по-светло бъдеще. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Много бежанци виждат в политиката на Меркел надежда за по-светло бъдеще. Снимка: Ройтерс

„Мама Меркел“ вече я няма. Канцлерът, която в началото на септември разтвори широко ръцете си за сирийците, за да ги пусне небюрократично в страната, и предизвика възхита в целия свят, се отвърна от тези, които уповават всички свои надежди на нея. Само че тя не говори за това, пише в свой коментар германският седмичник Die Zeit. 

Някои от събитията в Германия предизвикват несигурност сред бежанците. Дали ще е възможно за тях в бъдеще да доведат и своите семейства? Ще загубят ли статута си на сигурна защита, дори дали ще бъдат експулсирани обратно на територията на толкова негостоприемните за тях Унгария или Италия?

Германската управляваща коалиция се намира в комуникационен хаос, но сигналът вече е кристално ясен: Германия се затваря. Как самият канцлер гледа на това, не е много ясно. Дали тя сега също е загрижена, че германската услужливост и способност да се окаже помощ достигат своите граници?

Само през септември във Федералната република са влезли 85 хил. сирийци, 19 хил. иракчани и 18 хил. афганистанци. Настроението в лагерите за първоначална регистрация става все по-агресивно. Хиляди спят в палатки, те дори не са подали молба за предоставяне на убежище. В управляващия съюз нараства загрижеността за запазване на мнозинството, а в ЕС едва ли някой е готов да помогне на германците.

Всичко това така силно контрастира със спокойствието и контрола над положението, което Меркел обикновено излъчваше, намерили израз в гальовния ѝ прякор "Mutti" (мамче). През 2014 г., когато Меркел беше начело на европейските усилия срещу кризата в еврозоната и руската анексия на Крим, германските избиратели изглеждаха много по-склонни да се осланят на преценката на канцлера.

Бежанската криза обаче разкри друго лице на Меркел. Някои избиратели изглежда са стигнали до извода, че Mutti е откачила, разтваряйки широко вратите на Германия за окаяните по света.

Това, разбира се, е твърде опростенчески подход. Решението на Германия от миналия месец да не връща търсещите убежище сирийци в първата безопасна страна, през която те са влезли, беше донякъде прагматично признание, че тази политика е вече практически невъзможна. Въпреки това обаче мнозина възприеха този ход на Меркел като обявяване на "отворени врати". Това впечатление се затвърди, превръщайки Германия, наред с Швеция, в предпочитана страна от ЕС за търсещите убежище.

Може би обаче канцлерът все още вярва (това би било драматично) в своето „Ние ще се справим с това“. Ако това е факт, то тя е самотна във вярването си. За това сигнализира и самостоятелната акция на министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер за прилагане на процедурата от Дъблин, за което в офиса на канцлера не знаеха нищо. Също така от него идва и идеята за ограничаване на събиранията на семействата.

Въобще не е толкова важно дали затягането на правилата, което в момента е в процес на обсъждане, наистина ще засегне само няколко сирийци, както настоява Германската социалдемократическа партия. Посланието за отхвърляне на бежанците вече е отправено, а министърът на вътрешните работи на Австрия вече празнува „повратната точка на завръщането на безграничната култура обратно към една култура на разума".

Де Мезиер действа по убеждение. И без това през последната седмица вярата на голяма част от германското население в способността на властите за справяне с бежанския наплив повехна сериозно. Фактът, че Меркел не се изказва по темата, е сякаш погребение на тази нейна оптимистична, красива мисъл.

За десетте години на своето канцлерство Меркел можеше да бъде видяна в ролята си на кукловод. Често тя е невидима, но дърпа конците с мисъл в перспектива. Поне досега това даваше резултат. Под управлението на Меркел държавният апарат преживя финансовата криза, преговорите с Гърция, поетапното спиране на ядрените централи и много повече. Международните медии често пишеха, че тази жена може да направи всичко.

Сега обаче конците изглеждат прерязани, а краката на куклата започват да се движат самостоятелно.

А за нея какво остава - преумора. Вместо да приложи своята стратегия на малките стъпки и по отношение на бежанската криза, и да общува по прозрачен начин, Меркел се оставя темата да бъде движена от партията ѝ. Канцлерството действа обезглавено, то дърпа неподходящите конци, обсъжда краткосрочни и насипни решения (ограничаване на събирането на семейство, затваряне на границата), вместо важните малки реалистични решения (регистрация, настаняване, места за бързо вземане на решения в областта на предоставяне на убежища). Комуникационните проблеми в правителството станаха обществено достояние. Това също е един от символите на ерозията на властовия апарат на Меркел.

Най-малко сега, в разгара на объркването, канцлерът трябва да каже онова, което Германия може да предложи на сирийците, но и това, което предвиждат новите планове на федералното правителство за тях. Очевидно дори за нея това още не е ясно. Ето защо тези седмици през есента на 2015 г. маркират началото на края на мита за кризисния мениджър, който никога не губи. Може би маркират и началото на края на Меркел като канцлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 26 rate down comment 3
deant
преди 8 години
за случките в Париж, Меркел е ПРЯКО отговорна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 6
serafima
преди 8 години
Аз пък си мисля, че това е нивото на геносен Меркел ханъм. От САЩ я "подпираха" да изглежда властна, а и приипсата на риби и ракът е риба, та се очерта като водеща в ЕС. Сега лъсна. Стъпка по стъпка до пълния провал с бежанците. Хитлер не можа да унищожи Европа, но тази проклета бездетна жена успява. Няма връщане. Европа никога няма да е същата. Твореното от европейците толкова векове отива на провал. Най-малкото е да кажа грях да й е! Дълбоко съжалявам за всички манипулации, за Украйна погубената, за изкуствено подклажданата вражда с Русия, за това, че вместо да се развива ЕС, трябва да отделя средства заради войните, подпалени по света от САЩ и слугите им Германия, Франция и т.н. Пак не случихме дами и господа, българи! Сега ще ни обвиняват в грубо отношение към "бежанците", дори да не са били на територията на БГ, само и само да ни вменяват чувство за вина и малоценност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Бежанците са малкия проблем на Меркел. Гравитационната сила на Русия тресе Германия. Куп представители на собственото и правителство , голяма част от елита в бизнеса, и опозиционери отдавна натискат за отмяна или отслабване на санкциите срещу Русия. Расте и недоволството на германците от наставническия тон на Вашингтон. Това е причината САЩ да пришпорят марионетките си от "санитарния кордон" да се съберат за да се "заопасяват" спешно заедно /с наШ мъШ напред/ от руска агресия и да вкарат още войски между Германия и Русия подсигурявайки се в случай, че Германия "завие" към Русия. Едвам задържат марионетката си Меркел на власт. Германците обаче не са българи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Не се кахарете! Германците ще се оправят а нас ще ни пазят новите братушки от Америка. :))) Между другото тропахте ли днес по София за празника на Морската пехота на САЩ? Да се стягате че от догодина може да въведат задължително тропане с раирано знаменце със звездички в ръка. Дамите напред като мажоретки! Който го няма -отсъствие! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Иван Митев
преди 8 години
Все още обществеността не зачита, че сега политиците са подведени и са жертви на лошо влияние от сгрешена парична система.В условия на тази държавна грешка политиците колкото повече работят да постигнат обществен икономически растеж, толкова по-силен потенциал за кризи се развива и болезнените щети подсигуряват техен провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 4
michaelis15
преди 8 години
абе не ги знам ама Сашови няма да оставят така работата "недовършена". Сега ше им е малко по-трудно тъй като ше им се налага да тъчат на два стана, единия е руския, а другия е китайския. Иначе са способни на всичко аз не се и съмнявам в тяхните способности, преди как са финансирали и са го боднали на власт тоя кухъл Хитрел, така и сега може да изфабрикуват някоя глупост и после да се пишат "победители", само тънката разлика в днешно време е,че няма да има такива .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 8 години
Аз честно, не вярвам в Германия да се намери някой, който да стигне до стола на Меркел по нормален, демократичен път и да посегне пръв на Русия - имам предвид, преди това в конфликт със "зелените" да не се е оплескало цялото НАТО. По-лесно виждам сашови да набутат поляците и прибалтийските гъбки в такава авантюра, отколкото Германия... Освен, ако не сложат некой де^бил там, по-луд от Хитлер? Ама това може да стане само ако Германия пламне от някакви безредици и се стигне до извънредни мерки. Ама пък те тези джагали кой ли им плаща да се стичат точно там...? Таааа... хахаха...Всъщност, германците са на мунти от бунтове, защото вече веднъж на ман^гасарите им се обеща, че всички ще бъдат приети, та не е ясно какво ще стане, като им кажат, че нема да ги огрее...? И какво ще направят там, където заседнат онези, които няма да ги пуснат до Германия .... абе, е^бало си е пу^ткалото евроатлантическо... пхахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 6
michaelis15
преди 8 години
еми не то по всичко се вижда, че това с тея бежанци беше именно целия цирк бабетията да си отиде. Даже и ние я намразихме :)) А Сашови колко искаха да нападнат през 2014 спомняш ли си с НАТО, оообаче никой не искаше от НАтото директна конфронтация с тея зелените. Сашш и Англите казват тряя да им се покаже със сила, а бабетияте не не и не та Минск 1,2,3 та Минск 4 серия Сашш въоръжават, a немците се дърпат, ееееееми тогава някой който ше иска да въоръжи украйна и да прати немски "умиротворителни войски там да ги пази" от руснаците ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Дали ще намерят такъв камикадзе в Германия? Това е възможно само ако нещата в Европа стигнат до извънредно положение! ... не, че това е много далече като опция... може и това да е планът! хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 20
michaelis15
преди 8 години
Бат Мави виде ли тея Сашови как я извозиха тая бабичката, не искаше да праща немски войници в Украйна - еее ок айде малко бежанци айде малко недоволство и бабетията чао. Сега е ред да дойде някой по-радикален, който ще прати немски войски в Украйна и ще изгърби "зелените човеци" не че ше му върже много, но такъв е плана като гледам и натам отиат раотите .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още