IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кудрин: До 2-3 години Русия ще изпитва недостиг на работна ръка

Социалната политика на правителството не успява да се справи с проблемите, смята бившият финансов министър на страната

16:36 | 21.11.15 г.
Кудрин: До 2-3 години Русия ще изпитва недостиг на работна ръка

Безработица в Русия на практика ще липсва и до 2-3 години страната ще изпитва недостиг на работна сила. Тази прогноза направи бившият финансов министър на страната Алексей Кудрин. Основание за това очакване е тежката демографска тенденция към намаляване на населението в трудоспособна възраст.

Според Кудрин само в рамките на година числеността на трудоспособното население в Русия намалява с между 500 хил. и 700 хил. души, пише ТАСС.

"След 2-3 години, когато страната се върне към икономически ръст, няма да ни стига работна ръка", каза експертът и допълни, че в предишни години недостигът е бил покриван от мигранти.

Кудрин отчита още, че реалните доходи на Русия намаляват с около 5%.

"От няколко години се връщаме назад по отношение на равнището на живота", смята бившият финансов министър и посочи, че социалната политика на управляващите не успява да се справи с проблемите.

Едно от проявленията на тази слабост е невъзможността пенсиите в страната да бъдат индексирани с равнището на инфлацията.

Санкциите на Запада срещу Москва са довели до свиване на брутния вътрешен продукт на Русия с 1,5%, изчислява още Алексей Кудрин. Мерките са утежнили съществено състоянието на руската икономика, посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още