IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания може да започне въздушни удари в Сирия

Камарата на общините прие с 397 срещу 223 гласа решението, подкрепено с много по-голямо от очакваното мнозинство

09:10 | 03.12.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест срещу военната намеса на Великобритания в Сирия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест срещу военната намеса на Великобритания в Сирия. Снимка: Ройтерс

Британските депутати взеха снощи със съкрушително мнозинство решение за започване на въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия след продължил над 10 часа маратон от дебати в Камарата на общините, пише Independent.

В края на драматичен ден в Уестминстър десетки лейбъристи не послушаха лидера си Джереми Корбин и дадоха подкрепата си за разширяване на кампанията, която до момента се водеше само на територията на Ирак, отбелязва и Financial Times, цитиран от БТА. 



Камарата на общините прие с 397 срещу 223 гласа решението, подкрепено с много по-голямо от очакваното мнозинство, включително от 66 депутати от Лейбъристката партия, 11 от които министри от кабинета в сянка. Това подкопа позициите на Корбин на партиен лидер, коментира споделящият възгледите на британската Консервативна партия Daily Telegraph. 

Дебатът преди вота бе закрит с пламенна реч на външния министър в сянка от Лейбъристката партия Хилари Бен, в която той каза, че Великобритания има "моралния дълг" да нападне "фашистите" от "Ислямска държава". Бурни възгласи и ръкопляскания оглушиха препълнената зала в края на ораторското изпълнение на Бен, а лейбъристкият лидер Корбин гледаше мрачно в една точка по време на речта и не аплодира съпартиеца си накрая. Депутати от двете големи партии крещяха "изключително" и "брилянтно", а външният министър Филип Хамънд заяви, че това е "една от наистина великите речи" в историята на британския парламент.

Близкият до Лейбъристката партия Guardian отбелязва, че вотът е изтрил отчасти спомена за унижението, което понесе премиерът Дейвид Камерън, когато през 2013 г. не успя да получи одобрението на Камарата на общините за въздушни удари срещу сирийския президент Башар Асад.

Сега Камерън каза, че народните представители са взели правилното решение с оглед безопасността на острова. Корбин разкритикува "зле обмисления устрем към война" на премиера и каза, че решението на Камарата на общините е "поредният обречен ход в безкрайната война срещу терора", пише Financial Times.

Дебатът в британския парламент се случи три седмици след терористичните нападения на "Ислямска държава" в Париж и призива на френския президент Франсоа Оланд неговата страна да получи военна подкрепа в Сирия. Преследвани от призрака на миналите неуспехи в Афганистан и Ирак и решението на Камерън да се намеси в Либия през 2011 г., британските депутати досега не бяха склонни да позволят нови военни операции, отбелязва "Файненшъл таймс".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Стаа въпрос за тея *** тръби на газ, Катар / Сирия / Турция (еидиния коридор против руските интереси (контрол сунити)) и Иран / Ирак / Сирия (другия коридор за руските интереси (контрол шиити)). Аз не мога да ги разбера тея градински мъркучи арабляците нали са все *** какво се джафкат едни други ? И НАТОто само тва и чака да си вкара опашката там дет не ги е учила майка им ..... и са ше си спретнат всички една мини световна война там в тая Сирия, ако остане камък върху камък - те на ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Ми те всичките бомбардировки последните години са така - всеки се самопоканва и си хвърля бомби където реши. Той Путин затва ги алармира, ама няма кой да чуе. Всички членове на НАТО правят каквото си искат, щото няма как някой да им го върне лично. Типична мутренска организация :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Стефчо
преди 8 години
Кутията на Пандора на международното право беше отворена за първи път след ВСВ в Косово. А отвори ли се веднъж...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Четейки за това как Франция отива да се бие в Сирия, как Германия ще се присъедини към тях и сега как Англия ще ходи в Сирия си задавам един и същи въпрос - А някой канил ли ги е там? Сирийското правителство, какво то и да е, се бие срещу ИДИЛ. Това правителство канило ли ги е тези държави? Някой знае ли?За Русия е ясно. Тя е поканена от официално признатата власт и "работи за тях".Какво е положенивто обаче с тези три държави. Те отиват ли да помагат на сирийското правителство? Ако отиват просто защото така са решили, без да са поканени, спокойно можем да кажем, че кутията на Пандора е отворена и цялото международно право, в което същите тези държави се кълнат най-много, е отишло в канала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още