fallback

Мартин Шулц: ЕС е в опасност и може да се разпадне

За да се запази съюзът в сегашния му вид, трябва да бъдат положени големи усилия, казва председателят на Европейския парламент

12:39 | 08.12.15 г. 28

Европейският съюз (ЕС) е изправен пред риск от разпадане и поддръжниците му трябва да се борят, за да го запазят. Това заявява председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за германския вестник Die Welt, цитирано от Ройтерс.

ЕС е в опасност и съществуват сили, които се опитват да го разрушат, казва Шулц за Die Welt. Интервюто е публикувано във вторник.

В отговор на скорошното предупреждение на външния министър на Люксембург Жан Аселборн, че ЕС може да се разпадне, Шулц посочва, че „никой не може да каже дали ЕС ще съществува в този вид през следващите десет години. Ако искаме да съществува, трябва да се борим много силно“.

Президентът на европейския парламент не посочва конкретните заплахи пред ЕС, но по-голямата част от интервюто е с фокус върху мигрантската криза, която постави на изпитание европейското единство и толерантност през тази година. 

Според Шулц ЕС не е без алтернатива и „разбира се, може да бъде премахнат“. Той добавя, че сред другите възможности преобладават такива с национализъм, граници и огради. „Това ще е гибелно, защото такава Европа многократно е водила континента до катастрофа “, посочва той.

Разделението в Европа по отношение на мигрантската криза се задълбочава, особено между германския канцлер Ангела Меркел, която полага усилия, за да приеме повече сирийци, и лидерите на Източна Европа, които се противопоставят на схемите на ЕС за предоставяне на убежище.

Шенген също изглежда заплашен, след като някои от държавите възстановиха контрола по границите. Миналия четвъртък Гърция поиска помощ от ЕС за осигуряването на сигурността на границите и за грижата за множеството мигранти. Гърция беше обвинена, че не защитава достатъчно добре границите на Шенген и дори се заговори за възможно замразяване на членството на страната в пространството.

Шулц подчертава, че никоя държава не е в състояние сама да се справи с предизвикателства като миграцията, като това е възможно да се случи само с единството на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още