fallback

Търси се начин гръцките банки отново да получават евтино финансиране от ЕЦБ

Въвеждането на плосък корпоративен данък от 15% препоръчва заместник-управителят на Гръцката централна банка Йоанис Мурмурас

19:22 | 09.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водят се дискусии как гръцките банки отново да могат да заменят своите държавни облигации за евтино финансиране от Европейската централна банка (ЕЦБ). Новината съобщи заместник-управителят на Гръцката централна банка Йоанис Мурмурас по време на събитие, посветено на завръщането на Гърция към „европейската нормалност“ в Лондон.

Възможността гръцкият банков сектор да си върне достъпа до финансиране от централната банка на еврозоната е в дневния ред на президента на институцията Марио Драги, посочи още Мурмурас, цитиран от Euronews.

За подобна възможност намекна и вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио през миналата седмица. Според него едно от важните условия е Атина да покаже, че изпълнява спасителната си програма и осъществява нужните реформи.

От февруари ЕЦБ ограничи достъпа на гръцките банки до финансирането, което предлага, след като първото правителство на Сириза обтегна отношенията си с кредиторите на страната. Оттогава банките разчитат на много по-скъпи заеми, отпускани по програмата ELA.

Мурмурас посочи в своята реч, че подновеният достъп до финансиране от ЕЦБ ще бъде определящ фактор за завръщането на Гърция на капиталовите пазари. Неговото очакване е това да се случи най-рано през втората половина на 2016 г. Другото важно условие е премахването на капиталовия контрол.

Зам.-управителят на Гръцката централна банка обаче предупреди, че прекалено ранното премахване на капиталовия контрол крие рискове. От началото на 2015 г. гърците са изтеглили между 32 млрд. евро и 40 млрд. евро, които все още не са се върнали в системата.

„Проблемът с капиталовия контрол е, че той лесно се налага, но трудно се премахва“, каза още Мурмурас. Той посочи, че очаква Гърция да остане в рецесия и през 2016 г. и да се завърне към растеж през 2017 г.

Неговото виждане за пътя на Атина към „европейска нормалност“ е за въвеждане на плосък корпоративен данък - чрез плавно намаляване до 15% в периода от 2017 г. до 2020 г., и задържането му на това ниво до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още