IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ свива още тавана на ликвидната подкрепа за гръцките банки

Ситуацията в банковия сектор на Гърция се подобрява и това е основание за свиване на помощта

16:53 | 03.12.15 г.
ЕЦБ свива още тавана на ликвидната подкрепа за гръцките банки

От 16 декември Европейската централна банка (ЕЦБ) намалява с още 7,8 млрд. евро максималния размер на помощта по програмата за ликвидна помощ за гръцките банки (ELA). Понижението е поискано от Гръцката централна банка, а причината е подобрението на ситуацията в южната ни съседка, съобщава централната банка на южната ни съседка на своя сайт.

Така институцията ще може да разчита на до 77,9 млрд. евро при поискване. В съобщението се казва още, че несигурността в гръцкия банков сектор намалява, а депозитните потоци се стабилизират. Регистриран е и напредък по отношение на рекапитализацията на банките.

От февруари гръцките банки трябва да разчитат единствено на ELA за финансиране, след като ЕЦБ оряза възможността да ги подкрепя чрез нормални операции, каквато имат останалите банки в еврозоната. Причината за това беше политическата нестабилност, както и провалът на първото правителство на Сириза в преговорите с кредиторите на Гърция.

Заради липсата на свежи приходи и масовото теглене на депозити в южната ни съседка беше въведена банкова ваканция за три седмици в края на юни и началото на юли.

Работата на банките беше подновена, след като правителството подписа трета програма за стабилизиране на гръцката икономика с ЕС, МВФ, ЕЦБ и Европейския финансов механизъм за стабилизация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още