IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се начин гръцките банки отново да получават евтино финансиране от ЕЦБ

Въвеждането на плосък корпоративен данък от 15% препоръчва заместник-управителят на Гръцката централна банка Йоанис Мурмурас

19:22 | 09.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търси се начин гръцките банки отново да получават евтино финансиране от ЕЦБ

Водят се дискусии как гръцките банки отново да могат да заменят своите държавни облигации за евтино финансиране от Европейската централна банка (ЕЦБ). Новината съобщи заместник-управителят на Гръцката централна банка Йоанис Мурмурас по време на събитие, посветено на завръщането на Гърция към „европейската нормалност“ в Лондон.

Възможността гръцкият банков сектор да си върне достъпа до финансиране от централната банка на еврозоната е в дневния ред на президента на институцията Марио Драги, посочи още Мурмурас, цитиран от Euronews.

За подобна възможност намекна и вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио през миналата седмица. Според него едно от важните условия е Атина да покаже, че изпълнява спасителната си програма и осъществява нужните реформи.

От февруари ЕЦБ ограничи достъпа на гръцките банки до финансирането, което предлага, след като първото правителство на Сириза обтегна отношенията си с кредиторите на страната. Оттогава банките разчитат на много по-скъпи заеми, отпускани по програмата ELA.

Мурмурас посочи в своята реч, че подновеният достъп до финансиране от ЕЦБ ще бъде определящ фактор за завръщането на Гърция на капиталовите пазари. Неговото очакване е това да се случи най-рано през втората половина на 2016 г. Другото важно условие е премахването на капиталовия контрол.

Зам.-управителят на Гръцката централна банка обаче предупреди, че прекалено ранното премахване на капиталовия контрол крие рискове. От началото на 2015 г. гърците са изтеглили между 32 млрд. евро и 40 млрд. евро, които все още не са се върнали в системата.

„Проблемът с капиталовия контрол е, че той лесно се налага, но трудно се премахва“, каза още Мурмурас.
Той посочи, че очаква Гърция да остане в рецесия и през 2016 г. и да се завърне към растеж през 2017 г.

Неговото виждане за пътя на Атина към „европейска нормалност“ е за въвеждане на плосък корпоративен данък - чрез плавно намаляване до 15% в периода от 2017 г. до 2020 г., и задържането му на това ниво до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
млрд.? Вече не е модерно млрд-и.. вземи направо трлн. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Дайде да намерим и за мен един такъв начин. Значи искам да взема един кредит от 1 млрд. евро при лихва -0.3%. Значи от тоя кредит ще спечеля едни 3 милиона евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Аахаххаха, тия гърци се съсипват от реформи :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още