IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BASF отчете 18% спад на печалбата за 2015 г.

Ниските цени на петрола и газа са се отразили негативно на компанията и са довели до мащабни обезценки в енергийния бизнес

10:26 | 27.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Химическият гигант BASF заяви в сряда, че печалбата му се е понижила с 18% през миналата година, ударена от по-ниските цени на петрола и газа през четвъртото тримесечие. Това е довело до отписвания от стойността на енергийния бизнес на групата, съобщава Wall Street Journal.

При представянето на предварителни годишни резултати групата, един от стълбовете на германската индустрия, съобщи, че печалбата преди лихви и данъци се е понижила до 6,2 млрд. евро за годината до края на декември спрямо 7,6 млрд. евро през 2014 г.

В предишни съобщения компанията е заявявала, че очаква съвсем лек спад.

Приходите са намалели с 5% до 70,4 млрд. евро през 2015 г. от 74,3 млрд. евро през предишната година.

Цените на петрола и природния газ се понижиха значително през последните месеци и вероятно ще останат ниски през 2016 г., допълват от BASF. Компанията казва още, че намалява прогнозата си за печалбата за следващите години.

„Това води до обезценки за около 600 млн. евро в петролния и газов сегмент“, каза BASF.

„Тази сума, която не засяга паричния поток, се отчита като единичен ефект и намалява печалбата преди лихвите и данъците на петролния и газов сегмент през четвъртото тримесечие на 2015 г.“, казва още BASF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още