IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Русия - кратко и ясно в седем графики

Една от основните опасности пред фискалната стабилност са хроничните бюджетни дефицити, които формират дълговото бреме

09:42 | 03.02.16 г. 138
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Москва. Снимка: Ройтерс

В своя статия за Инфограф Владимир Сиркаров, финансов анализатор, специалист в областите парична политика, макроикономика, капиталова и валутна търговия и инвестиционни стратегии и автор и съводещ на предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bilgaria, представя седем графики, които описват общите рамки на състоянието на руската икономика към днешна дата.

Същевременно Сиркаров кратко и систематизирано разкрива макроикономическата картина в Русия в контекста на срива на петролните цени и продължаващото геополитическо напрежение. 

Ето и целия материал на Сиркаров: 

ГРАФИКА 1: ЕФЕКТ ВЪРХУ БЮДЖЕТА

Не е случайно, че започвам с графика, показваща голямата зависимост на правителствените приходи от петролните и газовите продукти. Оттам не е изненада сериозното влияние на срива на петролните цени върху бюджета и върху развитието на цялата руска икономика. Виждаме, че приходите от продажба на петролни и газови продукти формират около 50% от бюджета на страната през последното десетилетие. През 2015 г. тежестта на петрола и газта като приходни пера в бюджета, възлиза на 44%. Тези приходи имат 70% дял от приходите от износ и 25% от целия БВП на страната.

Продължаващата зависимост от износа на енергийни суровини е свидетелство за провала на опитите на Владимир Путин за диверсификация на руската икономика - намерения, които той декларира преди цели 15 години. Явно проявление на голямата икономическа зависимост на Русия от петролните приходи е и сривът на руската рубла.

ГРАФИКА 2: РУБЛАТА И ПЕТРОЛЪТ

Връзката между цената на фючърсите на петрола сорт Брент с доставка 16 март и спот курса на рублата спрямо долара е очевидна. Руските пари достигнаха рекордно обезценяване на 21 януари 2016 г., когато курсът докосна 86 рубли за долар.

Разместванията на геополитическата шахматна дъска също имаха своето отражение. Руската валута се срина почти два пъти от анексирането на Крим и последвалите санкции от САЩ и ЕС до днес.

ГРАФИКА 3: ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ

Стопяването на валутните резерви също е съвсем логично следствие от започналия отлив на капитали от Русия и влошаването на общата макроикономическа картина в страната. 

Правителството и централната банка правиха опити за спиране на галопиращото обезценяване на рублата, но, както често се случва, ефектът от предприетите интервенции се оказа с обратен знак. Подобен пример бе намесата от страна на централната банка на 16 декември 2015 г., когато курсът на рублата към долара премина 80 рубли за долар. Тогава гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина реши да вдигне лихвата с умопомрачителните 6 процентни пункта. Ефектът на стопяване на валутните резерви ясно се вижда на графиката в този период.

На 21 януари 2016 г., при последното регистрирано дъно на рублата, Набиулина смълча финансовата аудитория с изказване, че банката няма да реагира на този срив, както го направи в средата на декември, защото рублата "била близо до своите фундаментални нива". Изявлението идва при курс от близо 82 рубли за долар. Странна и опасна стратегия за успокояване на пазара.

Силното обезценяване на руската рубла удари основно руските граждани, които все по-трудно успяват да запазят досегашните нива на потребление. Икономическото явление "стагфлация" вече е факт на руска земя.

ГРАФИКИ 4 И 5: ИНФЛАЦИЯ И БВП

Обезценяването на рублата донесе след себе си 13-годишен връх при инфлацията (Графика 4) в страната до 16,9% през март 2015 г. За сравнение, през април 2012 г. инфлацията бе на ниво 3,60 на сто.

В комбинация с понижаването на брутен вътрешен продукт с 3,7% през 2015 г. (Графика 5) Русия се превръща в актуален пример за ужаса на стагфлацията. С две думи: наблюдаваме едновременно спад на съвкупното производство и ръст на цените. Разбира се, правя уточнението, че третият основен индикатор в стагфлационната хватка, високата безработица, засега не се материализира. С оглед на спада на дела на работещите руснаци в последните месеци обаче, перспективите пред трудовия пазар не изглеждат положителни.

ГРАФИКА 6: БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ

Русия регистрира 2,6% бюджетен дефицит за 2015 г., което е най-високата стойност от 5 години насам. Ако обединим показаното в предходните графики с факта, че първоначално планираният бюджет за 2016 г. е на база средни цени от 50 долара за барел (при малко над 30 в момента), то може да прогнозираме (с голяма доза сигурност), че дефицитът тази година може да бъде доста по-сериозен от предварително заложените 3% от БВП.

Въпреки идеите за редуциране на разходите (в социалната сфера, военния сектор) и за приватизиране на държавни активи, всеки 5% спад на петролните цени спрямо заложените в бюджетната прогноза 50 долара за барел, могат да доведат до ръст на дефицита с грубо 1% от БВП. Това значи, че е възможен и двойно по-голям бюджетен дефицит от предварителните прогнози от 3%.

ГРАФИКА 7: РЕАЛНИ ЗАПЛАТИ

Много важен индикатор за измерване на качеството на живота в дадена страна е нивото на реалните доходи. Този индикатор отчете спад от цели 9% в Русия за 2015 г. и спад от 4% за 2014 г. Статистиката показва и спад на БВП на глава от населението, както и увеличаване на хората под линията на бедността с около 2 милиона души. Потребителските разходи също отчитат осезаем спад, като продажбите на дребно се сринаха с 13% на годишна база към ноември 2015 г.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Една от основните опасности пред фискалната стабилност на Русия са хроничните бюджетни дефицити, които формират дълговото бреме на държавата. Финансирането на това бреме е деликатен въпрос с оглед относително високите лихви по руския дълг и несклонността на вътрешните агенти да финансират правителството. Все пак спомените от 1998-1999 г. още не са забравени.

Дали пред Русия започва да назрява идеята за печатане на рубли в отговор на кризата е трудно да се предположи. Едно е сигурно: ако това се случи, то покупателната сила на руските домакинства и фирми може да бъде още по-силно застрашена. Дори към момента проблемите пред бюджета и силно обезценяващата се рубла водят до спад в нивата на заплатите и спад на потребителското търсене.

Още графики можете да разгледате тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

132
rate up comment 4 rate down comment 3
Chuden Chudenov
преди 8 години
Ако се загледате в цифрите на графиките ще видите, че ние сме много по-зле, не само България, но и ЕС. -2,6%за 2015г в Русия е направо успех в сравнение с -3,5% в Б-я
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
131
rate up comment 5 rate down comment 5
Dimat
преди 8 години
Само зомбирани фашингтонски издънки, могат да мерят Русия, с техните "аршинчета" и го-о-о-леми устни отверстия.Те не могат да разберат,че ЗА ДА СЪЩЕСТВУВА,РУСИЯ СИ Е САМОДОСТАТЪЧНА!!Тя може да си съществува,ако ще целия останал свят да го няма.На нея и е достатъчна територията от 17 милиона км2,осеяна с огромни природни богатства и патриотично и ДУХОВНО издигнат народ!!!Това задръстените от алчност,духовно затъпели и изпедерастени западни посмешища не могат да разберат и така ще си лаят,до пълното им "гоясване" - превръщане в безсловесен ***,тип *** в ***.За това, техните господари, от "висшата раса", са се погрижили добре.Това западните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
130
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Ти си луд, нищо не е станало преди 300 години ... тогава системата е била различна от сега бе хахоо ? спамаджия, който е тук да си продава боклучивите книгите"===Как не ти е неудобно да се обръщаш към събеседниците ти с подобни епитети? Ако не са те /събеседниците ти/ пред кого ще изразиш мнението си? Ако не ти харесва какво е писал или какво ти препоръчва да четеш просто не го чети! Как ги определи като "боклучеви" след като не си ги чел!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
129
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Здравейте khao,Въведеният през 1716 г. модел на управление на парична система е запазен и днес. Този сгрешен модел е водещата причина за създаване на сегашни стопански злини.С преустановяване на тази държавна грешка ще се прекратят сегашни актуални злини.Ваша воля е да знаете истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
128
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 8 години
Ти си луд, нищо не е станало преди 300 години ... тогава системата е била различна от сега бе хахоо ? спамаджия, който е тук да си продава боклучивите книгите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
127
rate up comment 13 rate down comment 14
serafima
преди 8 години
Авторите на статията могат да рапортуват пред новия посланик на САЩ в БГ за отлично изпълнена работа. Всеки ден пирон в ковчега на врага Русия. Да видят българите с кого се чувстват исторически и културно свързани. Друго нещо си е ФАЩ. Съветвам авторите в следваща статия да представят братския американски народ. Там няма проблеми според пишещите в нашите медии. Само че самите експерти американци треска ги тресе, че се задава нова по-голяма криза и то пак идва от тях. И ЕС не са цъфнали та вързали, за еврозоната да не говорим. Те не са такива богати държави като нас. Затова сме и в позиция да разпространяваме избирателно техните проблеми. И въобще няма да споменаваме за техни предимдтва и възможности за реакция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
126
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
khao,Сторената преди 300 години държавна грешка е факт и именно тя е с белег на водещ фактор за актуални кризи.Прекратяването на тази грешка е необходимо, защото е единственият полезен начин за спасение от злини при дългови кризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
125
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 8 години
300 годишна грешка коят само и единствено ТИ в целия свят си открил ... а това че преди 300 години е имало златен стандарт и паричната система е била друга няма значение , ти си открил универсалната грешка !!!Ти си класически Tъпак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
124
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 8 години
пиши по бързо, че като пишеш бавно пишеш по други теми и си забравяш мисълта .... кой къде се кипри кво значение има в това че Крим е анексиран а Северен Кипър не е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
123
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 8 години
Здравей scott,Достъпно съм представил резултати от мои изследвания за открита конкретна държавна грешка.Тази грешка е с характеристика на 300 години световна държавна грешка, т. е. това което става в съответна страна е налично и в другите страни.Тук е с кратка публикация за тази държавна грешка:http://dalgovrak.blogspot.bg/2016/01/12-1-2016.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още