IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Русия - кратко и ясно в седем графики

Една от основните опасности пред фискалната стабилност са хроничните бюджетни дефицити, които формират дълговото бреме

09:42 | 03.02.16 г. 138
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Москва. Снимка: Ройтерс

В своя статия за Инфограф Владимир Сиркаров, финансов анализатор, специалист в областите парична политика, макроикономика, капиталова и валутна търговия и инвестиционни стратегии и автор и съводещ на предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bilgaria, представя седем графики, които описват общите рамки на състоянието на руската икономика към днешна дата.

Същевременно Сиркаров кратко и систематизирано разкрива макроикономическата картина в Русия в контекста на срива на петролните цени и продължаващото геополитическо напрежение. 

Ето и целия материал на Сиркаров: 

ГРАФИКА 1: ЕФЕКТ ВЪРХУ БЮДЖЕТА

Не е случайно, че започвам с графика, показваща голямата зависимост на правителствените приходи от петролните и газовите продукти. Оттам не е изненада сериозното влияние на срива на петролните цени върху бюджета и върху развитието на цялата руска икономика. Виждаме, че приходите от продажба на петролни и газови продукти формират около 50% от бюджета на страната през последното десетилетие. През 2015 г. тежестта на петрола и газта като приходни пера в бюджета, възлиза на 44%. Тези приходи имат 70% дял от приходите от износ и 25% от целия БВП на страната.

Продължаващата зависимост от износа на енергийни суровини е свидетелство за провала на опитите на Владимир Путин за диверсификация на руската икономика - намерения, които той декларира преди цели 15 години. Явно проявление на голямата икономическа зависимост на Русия от петролните приходи е и сривът на руската рубла.

ГРАФИКА 2: РУБЛАТА И ПЕТРОЛЪТ

Връзката между цената на фючърсите на петрола сорт Брент с доставка 16 март и спот курса на рублата спрямо долара е очевидна. Руските пари достигнаха рекордно обезценяване на 21 януари 2016 г., когато курсът докосна 86 рубли за долар.

Разместванията на геополитическата шахматна дъска също имаха своето отражение. Руската валута се срина почти два пъти от анексирането на Крим и последвалите санкции от САЩ и ЕС до днес.

ГРАФИКА 3: ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ

Стопяването на валутните резерви също е съвсем логично следствие от започналия отлив на капитали от Русия и влошаването на общата макроикономическа картина в страната. 

Правителството и централната банка правиха опити за спиране на галопиращото обезценяване на рублата, но, както често се случва, ефектът от предприетите интервенции се оказа с обратен знак. Подобен пример бе намесата от страна на централната банка на 16 декември 2015 г., когато курсът на рублата към долара премина 80 рубли за долар. Тогава гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина реши да вдигне лихвата с умопомрачителните 6 процентни пункта. Ефектът на стопяване на валутните резерви ясно се вижда на графиката в този период.

На 21 януари 2016 г., при последното регистрирано дъно на рублата, Набиулина смълча финансовата аудитория с изказване, че банката няма да реагира на този срив, както го направи в средата на декември, защото рублата "била близо до своите фундаментални нива". Изявлението идва при курс от близо 82 рубли за долар. Странна и опасна стратегия за успокояване на пазара.

Силното обезценяване на руската рубла удари основно руските граждани, които все по-трудно успяват да запазят досегашните нива на потребление. Икономическото явление "стагфлация" вече е факт на руска земя.

ГРАФИКИ 4 И 5: ИНФЛАЦИЯ И БВП

Обезценяването на рублата донесе след себе си 13-годишен връх при инфлацията (Графика 4) в страната до 16,9% през март 2015 г. За сравнение, през април 2012 г. инфлацията бе на ниво 3,60 на сто.

В комбинация с понижаването на брутен вътрешен продукт с 3,7% през 2015 г. (Графика 5) Русия се превръща в актуален пример за ужаса на стагфлацията. С две думи: наблюдаваме едновременно спад на съвкупното производство и ръст на цените. Разбира се, правя уточнението, че третият основен индикатор в стагфлационната хватка, високата безработица, засега не се материализира. С оглед на спада на дела на работещите руснаци в последните месеци обаче, перспективите пред трудовия пазар не изглеждат положителни.

ГРАФИКА 6: БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ

Русия регистрира 2,6% бюджетен дефицит за 2015 г., което е най-високата стойност от 5 години насам. Ако обединим показаното в предходните графики с факта, че първоначално планираният бюджет за 2016 г. е на база средни цени от 50 долара за барел (при малко над 30 в момента), то може да прогнозираме (с голяма доза сигурност), че дефицитът тази година може да бъде доста по-сериозен от предварително заложените 3% от БВП.

Въпреки идеите за редуциране на разходите (в социалната сфера, военния сектор) и за приватизиране на държавни активи, всеки 5% спад на петролните цени спрямо заложените в бюджетната прогноза 50 долара за барел, могат да доведат до ръст на дефицита с грубо 1% от БВП. Това значи, че е възможен и двойно по-голям бюджетен дефицит от предварителните прогнози от 3%.

ГРАФИКА 7: РЕАЛНИ ЗАПЛАТИ

Много важен индикатор за измерване на качеството на живота в дадена страна е нивото на реалните доходи. Този индикатор отчете спад от цели 9% в Русия за 2015 г. и спад от 4% за 2014 г. Статистиката показва и спад на БВП на глава от населението, както и увеличаване на хората под линията на бедността с около 2 милиона души. Потребителските разходи също отчитат осезаем спад, като продажбите на дребно се сринаха с 13% на годишна база към ноември 2015 г.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Една от основните опасности пред фискалната стабилност на Русия са хроничните бюджетни дефицити, които формират дълговото бреме на държавата. Финансирането на това бреме е деликатен въпрос с оглед относително високите лихви по руския дълг и несклонността на вътрешните агенти да финансират правителството. Все пак спомените от 1998-1999 г. още не са забравени.

Дали пред Русия започва да назрява идеята за печатане на рубли в отговор на кризата е трудно да се предположи. Едно е сигурно: ако това се случи, то покупателната сила на руските домакинства и фирми може да бъде още по-силно застрашена. Дори към момента проблемите пред бюджета и силно обезценяващата се рубла водят до спад в нивата на заплатите и спад на потребителското търсене.

Още графики можете да разгледате тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

122
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Здравейте sssaaa,Къде прочетохте за теза "много задлъжняла"? Днес тезата "много" или "малко" задлъжняла държава не е с приоритет. Най-важнотото е общесктвено изясняване на истината защо държавата е задлъжняла?Представеното от мен е "Защо Русия е задлъжняла?". За яснота: поради влияние на сгрешена руска парична система. Също е полезна и истината, че ако се запазва тази държавна грешка закономерната последица е катастрофална стопанска криза.Посочената стопанска зависимост е валидна за всяка държава със сегашен модел на сгрешена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
121
rate up comment 7 rate down comment 4
Илко
преди 8 години
Кризата във ФАЩ си е доста сериозна, все пак градът с най-много бездомници е Ню Йорк , а не Москва , който е градът с най-много милиардери и с по-голям бюджет от Нов Йорк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
120
rate up comment 8 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Ти погледни Френския, Британския, Германския, Гръцкия, италианския и ..рекордьорите от Ирландия и ще ти се завие свят! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
119
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Ехе хеееей ха ха ха !!! Ха посмали го малко в тази минута той е 41.498947 ! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
118
rate up comment 10 rate down comment 4
contra2
преди 8 години
Русия, г-н Сиркаров, не се вмества в никаква схема! Тя упорства дори на физически закони, с което се обяснява, че учените и военните от всички други страни замръзват от студ на Сев. полюс, а руснакът не! Така че не се и опитвайте "кратко и ясно" в непълния си анализ да обслужвате клишетата на Запада! Така през 96-97 един многоумник -Тодор Вълчев -гуверньорът на БНБ- си разчекна устата по тв предавания за широката аудитория/по думите на Натан/ да уверява българите, че не бивало да си обменят спестяванията в долари, защото блаблаба... - и после всички, които го бяха послушали, обедняха!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
117
rate up comment 3 rate down comment 7
Макс
преди 8 години
Фончо пак се перчи като петел на бунище, а е неинформиран... Това, че 1 евро е да кажем 90 рубли означава, че ние няма да можем да продадем туризъм на братушките и не виждам, защо този факт го премълчаваме, като пр***дня в потури... Фончо ама 1лт А95 е 35 рубли, това колко стинки еhttps://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B3_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
116
rate up comment 3 rate down comment 4
Макс
преди 8 години
"Много грешна теза е да се смята, че щом се пуска критичен материал за Русия............"Тезата е че критиката Ви не е на ниво.Може ли да си говорим за ЗВР на ЦБ на РФ, които са спаднали за 2013-2016гг с 170 млрд. без да отчетем промяната на БВДълг, който е намаление с около 230млрд за 2014-2015гг. Няма европейска икономика, която да издържи на такова давление...Нищо не казваме за положителното търговско салдо... И още много такива пропуски, които свалят нивото на материалаПп. Когато в руски форум се обръщате към едно лице се използва Ви, когато се обръщате към много лица използвате ви. Малко ликбез
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
115
rate up comment 4 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
Една от положителните черти на предаването Boom and Bust е това, че е основно икономимческо предаване, предназначено за високо ерудираната либертарянска аудитория, но същевременно информацията е поднесена по/на общодостъпен език и начин, което го прави полезно и образователно и за широката аудитория, където не се смесват икономиката с политиката. Преценката , съответно методите и теориите за икономическите активи и икономиката не трябва да бъде обвързана с пристрастия, догми или идеологически стереотипи, а да интерпретира фактите каквито са.Boom and Bust трябва да продължи да бъде основно икономическо предаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
114
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 116 Става въпрос за системна криза и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/ Нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц го каза: ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене... и дълбока реформа на финан. ни система...'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
113
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Точно така г-н Сиркаров трябва да се казва истината за всички и най-важното какво може да се направи за да се избегне финан.катастрофа и ефекта на доминото за който говори проф.Красимир Петров - https://***.youtube.com/watch?v=XVLFEKU_kUI Трябва да се знаят и графиките на Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group как е растял дългът и БВП - коментар 107Трябва да се знаят и изчисленията на Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) ''Американското правителство разполага с 202 трилиона долара по-малко, отколкото са необходими за финансиране на всички ангажименти, които е поело към данъкоплатците........За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи с 37% '' - http://***.vicove.gbg.bg/?tid=40&oid=185024&nopassportcheck Намаляне на пуб. разходи е абсурд не само защото ще падне БВП-то т.е. остава - http://solidbul.eu/?p=4688
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още