IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Русия шокира петролния пазар

Докато анализаторите заговориха за смяна на тренда при петрола, Москва наводни пазара

20:00 | 02.02.16 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гротескна картина. През миналия четвъртък руският енергиен министър Александър Новак обяви, че страната му възнамерява да преговаря със Саудитска Арабия за намаляване на добива на петрол – с между 2 и 5 на сто. В понеделник последва официалното отричане на информацията от страна на Рияд. И сега идва доста сериозната за пазара на петрола реалност - по предварителни данни Русия е изпомпала от земните недра през януари дневните 10,88 милиона барела (1 барел е 159 литра) – най-високото количество от края на Съветския съюз. През ноември 2015 г. средно на ден са били добивани 10,79 млн. барела. В световен мащаб добивът през четвъртото тримесечие на 2015 г. възлиза на 96,88 милиона барела на ден, изчислява Bloomberg. 

Едва през миналата седмица изявленията на Новак за евентуално намаляване на добива подтикнаха нагоре цената на петрола. С осем процента скочи цената на Брента до малко под 36 долара за барел. Този вторник обаче съобщението за рекордните добиви успя отново да срине цената. Сега барел от добивания в Северно море Брент струва 33,62 долара, с 1,8% по-малко от предишния ден. Надолу пое и лекият американски петрол WTI, който смъкна цената си с 2,1% до 31,00 долара за барел, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

В тенденцията от предходната седмица част от анализаторите видяха достигане на дъното, а някои дори се размечтаха за обрат. Но засега е сигурно само едно нещо - нестабилността остава. За развиващите се икономики това не са добри новини, защото те са подложени на значителен натиск. Индексът MSCI Emerging Markets отново спадна рязко, на всеки нарастващ компонент се падат по два със спадаща стойност. 

Нигерия, например, изглежда близо до отчаянието. 70% от приходите на страната зависят от петрола. В понеделник страната поиска спешен кредит в размер на 3,5 млрд. долара от Световната банка и Африканската банка за развитие в подкрепа на страдащата си икономика. Помощ търси и Азербайджан, чиято икономика зависи в голяма степен от петрола. С Международния валутен фонд и Световната банка страната се опитва да договори отпускането на заем от 4 млрд. долара.

В понеделник руският министър на енергетиката Александър Новак се срещна с венецуелския си колега Евлогио Дел Пино. По време на срещата е станало дума за възможни разговори между членовете на ОПЕК и производителите на петрол извън организацията, съобщи министерството в Москва. В момента Венецуела също изпитва сериозни икономически трудности и е заплашена от държавен банкрут. Страната се бори с все по-нарастващата инфлация. Международният валутен фонд е притеснен, че тя може да нарасне до 720 процента през тази година. Ето защо членът на ОПЕК е на „кампанийно“ турне за съвместно съкращение на добива, което да насърчи цените на петрола.

От юни 2014 г. насам цените на петролния пазар падат, като дъното не се вижда, въпреки че търсенето на петрол се покачва. За четвъртото тримесечие на 2016 г. Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква световното търсене да достигне 96,59 милиона барела за ден. Това би било с повече от един милион барела, отколкото в края на 2015 г. Проблемът: днес 96,88 милиона барела петрол заливат пазара – без в тази сметка да се включва Иран. Производство остава високо, така че все още има свръхпредлагане. Освен това по-бавният растеж в Китай, един от най-големите потребители на петрол в света, може да доведе до неочаквано намаляване на търсенето.

Независимо от това ОПЕК е упорита и поддържа количествата на добив. С цялата мощ предимно арабският картел, към който спадат и Венецуела, Еквадор и Нигерия включително, иска да избута шистовите конкуренти от пазара. Усилията се очаква да се засилят с очаквания износ на петрол от Иран.

Между другото - за Русия спадащите цени на петрола са проблем, защото в крайна сметка почти половината от бюджета се основава на приходите от продажбата на изкопаеми горива. Но една друга тенденция е добре дошла за страната - спадащата рубла. Ако за един долар в началото на януари се разменяха 73,15 рубли, в този вторник те са почти 80 рубли. Но тъй като на световните пазари петролът се търгува предимно в долари, тази тенденция почти компенсира падащите цени на петрола. Освен това повече добит и продаден петрол означава и повече държавни приходи. Така че рекордното руско производство не е съвсем лишено от смисъл.  

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

61
rate up comment 7 rate down comment 10
tonitov
преди 8 години
Горките руснаци ще духат супата за пореден път, но нали си имат отново ВОЖД, нищо, че и той както и предишните е също психопат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 7 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Теб това, както те топли:)? Купи си и ти - и имай :) Към момента няма забрани някой да продава петрол и петрони продукти на някой друг :) Така, че в тази връзка живеем в напълно свободен свят :) А ако ти не се чувстваш свободен... си е лично твой проблем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 1 rate down comment 10
nobel
преди 8 години
Живеем в свободен свят ли? Къде е тоя свободен свят? Да не е при вас в Русия? Ти колко декара каза, че имаш в индустриалната зона на Новосибирск?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 6 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
На кого Венецуела продава горивата, които произвежда от петрола, който купува от САЩ много слабо ме вълнува:) Живеем в свободен свят и всеки е свободен да търси и намира пазари, където му е угодно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
Страхотна новина. И след като го купува можеш ли да се сетиш до три пъти на кого го продава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
Е тука една новинка, от която бацето ще се шокира :) http://***.rbc.ru/economics/03/02/2016/56b237189a79477f2894efeb?from=mainВенецуела купува петрол от САЩ :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 6 rate down comment 7
misanthrope
преди 8 години
Ае човек, Валя Ахчиева и оная... Михнева, са стари чанти, дето отчаяно пускат пикантерии да си вдигат рейтинга, че вече погрознеха и не вървят при продуценитите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 20 rate down comment 8
george353
преди 8 години
Няма олигарси в САЩ? Че там са най-големите финансови картели в света субсидирани от държавата. Колко нарко долари са изпрани чрез тях и какви комисионни са взети: http://***.theguardian.com/world/2011/apr/03/us-bank-mexico-drug-gangs Много наивни хора по света. Просто е удивително при наличието на толкова много информация все още има хора дето мислят униполярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 14 rate down comment 12
data
преди 8 години
старият капан от 80-те отново действа :) п.п.Когато разходите са константа а резервите малко - продаваш на всяка цена . Не случайно сравняват добива със СССР от 80-те - нещата отново са същите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 14 rate down comment 7
georgi_shum
преди 8 години
Виж в това състезание ще ме биеш ;)) По ТЪПО парче от теб във форума няма;) признал съм те :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още