IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Русия шокира петролния пазар

Докато анализаторите заговориха за смяна на тренда при петрола, Москва наводни пазара

20:00 | 02.02.16 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гротескна картина. През миналия четвъртък руският енергиен министър Александър Новак обяви, че страната му възнамерява да преговаря със Саудитска Арабия за намаляване на добива на петрол – с между 2 и 5 на сто. В понеделник последва официалното отричане на информацията от страна на Рияд. И сега идва доста сериозната за пазара на петрола реалност - по предварителни данни Русия е изпомпала от земните недра през януари дневните 10,88 милиона барела (1 барел е 159 литра) – най-високото количество от края на Съветския съюз. През ноември 2015 г. средно на ден са били добивани 10,79 млн. барела. В световен мащаб добивът през четвъртото тримесечие на 2015 г. възлиза на 96,88 милиона барела на ден, изчислява Bloomberg. 

Едва през миналата седмица изявленията на Новак за евентуално намаляване на добива подтикнаха нагоре цената на петрола. С осем процента скочи цената на Брента до малко под 36 долара за барел. Този вторник обаче съобщението за рекордните добиви успя отново да срине цената. Сега барел от добивания в Северно море Брент струва 33,62 долара, с 1,8% по-малко от предишния ден. Надолу пое и лекият американски петрол WTI, който смъкна цената си с 2,1% до 31,00 долара за барел, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

В тенденцията от предходната седмица част от анализаторите видяха достигане на дъното, а някои дори се размечтаха за обрат. Но засега е сигурно само едно нещо - нестабилността остава. За развиващите се икономики това не са добри новини, защото те са подложени на значителен натиск. Индексът MSCI Emerging Markets отново спадна рязко, на всеки нарастващ компонент се падат по два със спадаща стойност. 

Нигерия, например, изглежда близо до отчаянието. 70% от приходите на страната зависят от петрола. В понеделник страната поиска спешен кредит в размер на 3,5 млрд. долара от Световната банка и Африканската банка за развитие в подкрепа на страдащата си икономика. Помощ търси и Азербайджан, чиято икономика зависи в голяма степен от петрола. С Международния валутен фонд и Световната банка страната се опитва да договори отпускането на заем от 4 млрд. долара.

В понеделник руският министър на енергетиката Александър Новак се срещна с венецуелския си колега Евлогио Дел Пино. По време на срещата е станало дума за възможни разговори между членовете на ОПЕК и производителите на петрол извън организацията, съобщи министерството в Москва. В момента Венецуела също изпитва сериозни икономически трудности и е заплашена от държавен банкрут. Страната се бори с все по-нарастващата инфлация. Международният валутен фонд е притеснен, че тя може да нарасне до 720 процента през тази година. Ето защо членът на ОПЕК е на „кампанийно“ турне за съвместно съкращение на добива, което да насърчи цените на петрола.

От юни 2014 г. насам цените на петролния пазар падат, като дъното не се вижда, въпреки че търсенето на петрол се покачва. За четвъртото тримесечие на 2016 г. Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква световното търсене да достигне 96,59 милиона барела за ден. Това би било с повече от един милион барела, отколкото в края на 2015 г. Проблемът: днес 96,88 милиона барела петрол заливат пазара – без в тази сметка да се включва Иран. Производство остава високо, така че все още има свръхпредлагане. Освен това по-бавният растеж в Китай, един от най-големите потребители на петрол в света, може да доведе до неочаквано намаляване на търсенето.

Независимо от това ОПЕК е упорита и поддържа количествата на добив. С цялата мощ предимно арабският картел, към който спадат и Венецуела, Еквадор и Нигерия включително, иска да избута шистовите конкуренти от пазара. Усилията се очаква да се засилят с очаквания износ на петрол от Иран.

Между другото - за Русия спадащите цени на петрола са проблем, защото в крайна сметка почти половината от бюджета се основава на приходите от продажбата на изкопаеми горива. Но една друга тенденция е добре дошла за страната - спадащата рубла. Ако за един долар в началото на януари се разменяха 73,15 рубли, в този вторник те са почти 80 рубли. Но тъй като на световните пазари петролът се търгува предимно в долари, тази тенденция почти компенсира падащите цени на петрола. Освен това повече добит и продаден петрол означава и повече държавни приходи. Така че рекордното руско производство не е съвсем лишено от смисъл.  

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

51
rate up comment 18 rate down comment 9
khao
преди 8 години
абе ти за Саудитска Арабия ли се загрижи сега, хахахаха ... ама не ги мисли, като гледам имат 3 пъти повече от руснаците :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 11 rate down comment 8
khao
преди 8 години
това с приватизацията го имаше вчера, ще "продават" на собствените им пенсионни фондове... тоест временно спасение с цената на пенсиите им :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 5 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
от кого ще го загубя!? От тебе ли!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 12 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
"Саудитска Арабия вероятно ще остане без валутни резерви през 2018 година, съобщава CNBC. В момента кралството разполага със 624 милиарда долара, но ги харчи активно за съхраняване на работни места и издръжката на държавата. Ако обаче цената на петрола се запази около и под 40 долара за барел, парите в хазната на саудитците ще свършат през август 2018 година."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 8 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
-) Страхо милия е толкова ***, че ако отиде на състезание по тъпотия, ще го загуби:) За него и разни други ***, дето ме сънуват как Путенчо щял да размазва нещо - коментар на Руския финансов министър за ситуацията с бюджета и нетърпящата отлагане приватизация :) http://***.rbc.ru/economics/02/02/2016/56b05d7e9a7947ecefa8de6d
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 10 rate down comment 4
barovec
преди 8 години
в близко бъдеще нефта ще се ползва само от самолети и военни,не случайно чаршафите инвестират милярди в самолети: искат да затворят кръга. цената на петрола е каквато е цената-по вероятно е 20 години да са грабили, а не сега да е промоцията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 18 rate down comment 10
eng.Garin
преди 8 години
Въглищата все още са актуални , дори в Европа, така, че всяка приказка за тяхното ниглежиране е силно преувеличена, а за нефта - още повече! До ядрения синтез остават още поне 100 години и с всяко евро дадено за фотоволтаици, геотермални или вятърни глупости само ни отдалечава от това , което самата природа ни крещи в ушите! До тогава - АЕЦ и нефт. Това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 8 години
ъъъ, онемях от тъпoтията ти!! много ясно че съм в далаверата и аз нося танкери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 8 rate down comment 5
Сараф
преди 8 години
Те така и за въглищата говориха като теб, но май не си чул за парижкото споразумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 11 rate down comment 15
eng.Garin
преди 8 години
Русия прилага стандарна техника от белота с изтегляне на козовете по количество. За разлика от ОПЕК, Русия може да тегли до дъно и след като всички изтеглят до дъно , да се премести с хиляда-две хиляди километра на север и да намери нефт , колкото си иска с тази разлика, че достъп до СЛО имат малко държави и сред тях не са СА, ОАЕ или Катар. Т.е. с думи прости иска да им каже, че като им свършат козовете , играта вече е свършила! И тук не става за дума за някаква вековна работа, става дума за две поколения - максимум 40г. А които си мисли , че след 40 години нефта, че е само в приказките от 1001 нощ все пак трябва да знае, че и електричките и водородните клетки са известни отдавна, но технологията за приложението им почти не е напреднала с изключение на някои рекламни трикове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още