IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия върви към рекордно производство на петрол през януари

В същото време представители на бизнеса и държавата обсъждат евентуално сътрудничество с ОПЕК

18:13 | 28.01.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производството на петрол на Русия през януари е на път да задмине постсъветския си рекорд по добив на петрол, докато ръководители на енергийните компании и представители на правителството обмислят дали да си сътрудничат с ОПЕК, за да повишат цените на суровината, съобщава Bloomberg.

Производството на петрол в страната е на път да достигне 10,89 млн. барел на ден през януари, с 83 хил. барела повече, което е най-големият месечен ръст от септември 2014 г., сочат изчисления на Bloomberg въз основа на данни на руското енергийно министерство.

Потенциалът за постигане на месечен рекорд нараства, след като петролната индустрия на Русия и властите започнаха да обсъждат нивата на добив. Ръководители на бизнеса и енергийният министър на Русия прекараха миналата нощ в дебати по възможността за координирани дейности с ОПЕК заради неблагоприятните глобални цени, съобщава министерството.

„Проблемът с волатилността на петролния пазар се обсъжда активно“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери. „Твърде рано е да се предвидят резултатите от тези разговори“, допълни той.

Нуждата от дискусии със Саудитска Арабия за цените на петрола и възможността за участие в разговори с ОПЕК са били сред основните обсъждани теми. Главният изпълнителен директор на "Транснефт" Николай Токарев коментира, че „ОПЕК добива около 40% от световния петрол, а Саудитска Арабия е най-големият производител. Възможно е Русия да се присъедини към разговори с групата следващия месец“.

Членовете на ОПЕК се отказаха от целевия си добив на 4 декември на среща във Виена, а Саудитска Арабия поведе групата към борба за пазарен дял срещу производителите с по-високи разходи, като шистовите компании в САЩ.

ОПЕК не може да намали производството си, за да балансира пазара, освен ако останалите производители не си сътрудничат с организацията, заяви кувейтският финансов министър и изпълняващ дейността петролен министър Анас ал-Салех във вторник. Иракският петролен министър Адел Абдул Махди същия ден каза, че Саудитска Арабия и Русия, двете най-големи страни производителки в света, са по-гъвкави по отношение на сътрудничество за намаляване на добива, без да предоставя допълнителни детайли.

Производството на Русия в началото на годината ще бъде подкрепено от по-висок добив от нови полета, заяви Александър Назаров, анализатор в Gazprombank. Тази тенденция ще се обърне през годината, когато компаниите започнат да затварят стари кладенци, каза той. Според Назаров добивът на Русия ще е над 10,8 млн. барела на ден през януари.

„Компаниите няма да стимулират добива от онези кладенци, които не са печеливши“, каза той.

Месечното производство вероятно ще се понижи с 1,5% до 10,6 млн. барела на ден към края на годината, каза още Назаров. Според оценките му средният добив за 2016 г. ще бъде стабилен или леко по-нисък в сравнение с миналата година.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 8 години
потребление има си4ко е фалшификация и заговор..сега се произвеждат рекордни коли4ества петрол къде отива тои?има яко потребление но лъжат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
лъжат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
power grid
преди 8 години
Не мога да разбера как така няма потребление а руснаците добиват рекордни количества.Да не са започнали да го подаряват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още