IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на петрол - всички страдат, но никой не отстъпва

Докато ОПЕК и Русия коментират евентуално сътрудничество заради ниските цени на петрола, Саудитска Арабия говори за инвестиции

20:53 | 27.01.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Високопоставени представители на ОПЕК и руската петролна индустрия отново пуснаха неясни коментари за възможни общи действия с цел преодоляване на най-лошото свръхзасищане на пазарите за петрол от десетилетия. В същото време Саудитска Арабия сигнализира решимостта си да остави пазара да се балансира сам, коментира Ройтерс.

Последният обмен на коментари подчерта засилващия се натиск на цените от 30 долара за барел върху финансово затруднените страни като Русия. В същото време обаче това явно не накланя значително везните към съгласувани действия за обръщане посоката на цените - идея, многократно споменавана, но отхвърляна вече над година.

В Лондон генералният секретар на ОПЕК Абдуллах ал-Бадри заяви, че останалите производители трябва да работят заедно с групата, за да се справят с нарасналите глобални резерви и цените да се възстановят, в крайна сметка повтаряйки дългогодишната позиция на ОПЕК, че картелът ще обмисли намаляване на производството, само ако и другите се включат.

Москва, която се разглежда като съществен елемент на всяко потенциално споразумение за добива, досега отказва сътрудничество, заявявайки, че полетата ѝ и климатичните условия са различни от тези в Персийския залив, макар че цените от под 30 долара за барел са доста под нужното за рентабилност.

Но след като валутата на страната се срина до рекорден минимум миналата седмица, а и през следващите две години предстоят парламентарни и президентски избори, натискът върху Кремъл за защита на държавните приходи и недопускане на масово обществено безпокойство нараства.

„Практиката за запълване на пазара с евтин петрол на всяка цена е погрешна – половин година или година по-късно той може да бъде продаден на двойно по-висока цена“, казва Леонид Федун, вицепрезидент на Лукойл, вторият най-голям производител на петрол в Русия.

Миналата седмица ръководителят на руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, който не контролира руските петролни политики, заяви на конференцията в Давос, че един ден Русия може да се сътрудничи с ОПЕК – не сега, но когато пазарите се ребалансират – след година или повече.

Коментарите представляват отдалечаване от предишната позиция, при която руският енергиен министър на няколко пъти заяви, че може да говори с ОПЕК, но не вижда причина за изкуствено намаляване на производството.

Много наблюдатели на Кремъл казват, че евентуална сделка ще зависи едностранно от руския президент Владимир Путин. Той обаче вижда петрола като малка част от пъзела, включващ още диалог със Запада и Саудитска Арабия по войната в Сирия, както и по санкциите срещу Русия, наложени от Запада заради намесата ѝ в Украйна.

Петролните трейдъри явно не взимат под голямо внимание коментарите от понеделник, като суровият петрол възстанови стръмния си спад тази година след двудневно възстановяване, поевтинявайки с 5% до около 30 долара.

Няма признаци за промяна на позициите и на Саудитска Арабия, заради която Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши в края на 2014 г. да фокусира стратегията си към защита на пазарния дял, а не на цените.

Председателят на държавната петролна компания Aramco Халид ал-Фалих заяви, че продължава да инвестира в производството въпреки дълбоките съкращения на разходите в по-голямата част от индустрията. Според него пазарите вероятно скоро ще наложат баланс с „умерени“ цени на петрола.

„Добре документирано е, че Саудитска Арабия е производителят с най-ниски разходи“, каза той пред журналисти. „Имаме мащаб, способности, технологии, които ни позволяват да поддържаме ниските си разходи“.

Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Намаляването на цените на петрола често се твърди,че е в интерес на потребителя, но това не винаги е така!. Във фискално отношение националните правителства имат нужда от по-високи цени на петрола, както за получаване на по-високи данъчни приходи, така и стимулиране на инфлацията (бел. транспортът и това, с което се движат автомобилите участва в ценообразуването на почти всяка една стока и услуга). От друга страна, при спад в приходите в националните бюджети правителствата увеличават данъчната база. Така че подобно твърдение, че ниските цени са винаги в интерес на потребителя не може да се направи без калкулация. Ако правителството да попълни дупките в бюджета от данъци и акцизи е създало още няколко данъка или е увеличило ставките по съществуващи, то тогава може не само да не е в интерес на потребителя, но и в негова вреда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
Авторите на статията са си измислили още един повод да "плюнат" по Русия и от кумова срама и по ОПЕК за неясните обяснения. Виж САЩ според тях са ТИП-ТОП.Въпросът е много много по-сложен и комплексен.Важното е русофобите да бъдат редовно зареждани с доза неприязън към Русия.Мислете хора, в по-далечен план. Дали зареждате с 12 стотинки по-евтип петрол, не ви топло много. Както виждате, при нас играят други правила и цените му не спадат пропрорционално на намалението на международните цени. Това е вторият въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
такава е заповедта от сащ евтин петрол към саудитска а те ги финансират за разликата до 100$ примерно и арабелите могат така да си го държат до последна капка продават го на 30 примерно и разликата до 100 я плаща пе4тницата сащ вси4ки страдат от евтиния петрол русия също дружките саш и саудитска хоро играят и си прават каквото искат със света..като се промени геополити4еската ситуация която цели саш и петрола ше се ка4и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 8 години
В Хюстън - 0.61 лв за литър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
SimeonAtanasov
преди 8 години
Във Варна, да. В София - 1,90-2,00 лева за дизел и бензин, 90 ст - за пропан-бутан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 8 години
И в най-смелите си мечти не съм вярвал че дизела може да е на 1.60 , а LPG вчера заредих на 0.76 ст . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
хухухуху:) и аз чакам Марешки да отвори у шопску, че да не страдам и аз:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 8 години
всички ? Аз не страдам , даже напротив :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 8 години
Егати и страданието продават с около 500% надценка Ама сигурно като си продавал с 1500% това си е страдание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
Не всички губят ние печелим и то доста. По - евтино гориво. Голям кеф хем на нас ни е добре хем на гадните камилари им е зле с един коршум два заека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още