IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на петрол - всички страдат, но никой не отстъпва

Докато ОПЕК и Русия коментират евентуално сътрудничество заради ниските цени на петрола, Саудитска Арабия говори за инвестиции

20:53 | 27.01.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Анализатори от Bernstein казват, че глобалните разходи за проучвания и производство, включително тези на ОПЕК, ще спаднат с 18% тази година, ако цените на петрола са средно около 50 долара за барел и ще се сринат с 38%, ако петролът се търгува около 30 долара.

„Търсенето ще нарасне, както започна да се случва през 2015 г., и ще има период не много далеч в бъдещето, когато търсенето ще се изравни с предлагането“, казва Фалих.

Цените на петрола се сринаха под 28 долара за барел този месец от над 100 долара в средата на 2014 г. заради свръхпредлагането, когато накара глобалните петролни резерви да се надуят до безпрецедентни нива.

„Жизненоважно е пазарът да реши проблема със свръхрезервите“, заяви Бадри на конференция в Лондон. „Това сега е централно, за да се завърнем към балансиран пазар“.

Засега от страните извън ОПЕК само Оман и Азербайджан заявиха готовност да намалят производството си заедно с ОПЕК.

Спадът на цените започна да забавя развитието на относително скъпите източници на доставки, като американската шистова индустрия, и накара компаниите да отлагат или отменян проекти за милиарди долари, поставяйки някои бъдещи доставки в риск.

„Очакваме, че ще преминем през още един цикъл на понижаване на цените на петрола. Но ще се възстановим. Пазарът определено ще се балансира, тъй като днешната цена на петрола не е устойчива“, заяви енергийният министър на Катар Мохамед ал-Сада на същата конференция в Лондон.

Спадът на цените притисна приходите на страните производители и е особено болезнена за членовете на ОПЕК като Венецуела, която разчита сериозно на петролните приходи и няма капацитет да добива повече.

Венецуела поиска от ОПЕК спешна среща за обсъждане на стъпки, с които да се подкрепят цените на петрола. Членовете на ОПЕК от Персийския залив обаче, включително Саудитска Арабия, се противопоставят на по-ранните призиви за спешни срещи.

Вместо това някои от тях повишават производството си. Иран увеличава износа си сега, когато санкциите са вдигнати. Ирак може допълнително да повиши добива си през 2016 г., достигайки нива от 4 млн. барела на ден в южната част на страната, заяви високопоставен представител на страната, отказал да бъде назован.

Катарският министър, чиято страна тази година е ротационен председател на ОПЕК, казва, че молбата е бил взета предвид, но не уточни дали я подкрепя.

„Получихме подобно искане и петролните министри го обсъждат“, каза той. „Прави се оценка“.

В случай че страните производители не достигнат до сделка за добива, Саудитска Арабия и Ирак имат още възможности да увеличат доставките, притискайки още повече конкурентните производители.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Намаляването на цените на петрола често се твърди,че е в интерес на потребителя, но това не винаги е така!. Във фискално отношение националните правителства имат нужда от по-високи цени на петрола, както за получаване на по-високи данъчни приходи, така и стимулиране на инфлацията (бел. транспортът и това, с което се движат автомобилите участва в ценообразуването на почти всяка една стока и услуга). От друга страна, при спад в приходите в националните бюджети правителствата увеличават данъчната база. Така че подобно твърдение, че ниските цени са винаги в интерес на потребителя не може да се направи без калкулация. Ако правителството да попълни дупките в бюджета от данъци и акцизи е създало още няколко данъка или е увеличило ставките по съществуващи, то тогава може не само да не е в интерес на потребителя, но и в негова вреда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
Авторите на статията са си измислили още един повод да "плюнат" по Русия и от кумова срама и по ОПЕК за неясните обяснения. Виж САЩ според тях са ТИП-ТОП.Въпросът е много много по-сложен и комплексен.Важното е русофобите да бъдат редовно зареждани с доза неприязън към Русия.Мислете хора, в по-далечен план. Дали зареждате с 12 стотинки по-евтип петрол, не ви топло много. Както виждате, при нас играят други правила и цените му не спадат пропрорционално на намалението на международните цени. Това е вторият въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
такава е заповедта от сащ евтин петрол към саудитска а те ги финансират за разликата до 100$ примерно и арабелите могат така да си го държат до последна капка продават го на 30 примерно и разликата до 100 я плаща пе4тницата сащ вси4ки страдат от евтиния петрол русия също дружките саш и саудитска хоро играят и си прават каквото искат със света..като се промени геополити4еската ситуация която цели саш и петрола ше се ка4и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 8 години
В Хюстън - 0.61 лв за литър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
SimeonAtanasov
преди 8 години
Във Варна, да. В София - 1,90-2,00 лева за дизел и бензин, 90 ст - за пропан-бутан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 8 години
И в най-смелите си мечти не съм вярвал че дизела може да е на 1.60 , а LPG вчера заредих на 0.76 ст . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
хухухуху:) и аз чакам Марешки да отвори у шопску, че да не страдам и аз:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 8 години
всички ? Аз не страдам , даже напротив :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 8 години
Егати и страданието продават с около 500% надценка Ама сигурно като си продавал с 1500% това си е страдание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
Не всички губят ние печелим и то доста. По - евтино гориво. Голям кеф хем на нас ни е добре хем на гадните камилари им е зле с един коршум два заека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още