IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улюкаев: Спадът на БВП на Русия се забавя

Девалвацията на руската рубла не помогна на икономиката на страната, защото липсват инвестиции, смята икономическият министър

09:54 | 25.01.16 г.
Улюкаев: Спадът на БВП на Русия се забавя

Тенденцията към спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия се забавя през декември 2015 година, смята министърът на икономическото развитие на страната Алексей Улюкаев, цитиран от ТАСС.

Пред журналисти той коментира, че девалвацията на руската рубла не е била двигател на растеж за руската икономика, заради липсата на инвестиции и производствени мощности.

"За съжаление - инвестираме недостатъчно", каза той.

Според председателя на Съюза на руските производители и предприемачи Александър Шохин пък към края на 2016 година Русия ще се върне към икономически растеж. Неговата прогноза е, че през 2017 година страната ще регистрира устойчив ръст. Една от причините за това ще бъде връщането на цената на петрола на по-високи от сегашните нива.

Руският икономически министър също направи коментар за цената на петрола през тази година. Според него ще има възстановяване на търсенето, което ще повиши цените над нивото от 30 долара за барел.

Припомняме, че финансовото министерство на страната записа в бюджета за 2016 година средна цена на суровината от 50 долара за барел. Тази прогноза беше критикувана, включително и от президента Владимир Путин, който отправи заявка за преразглеждане на бюджета.

Алексей Улюкаев не очаква и централната банка на Русия да промени основния лихвен процент в страната. Заседанието на институцията е насрочено за 29 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още