IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набиулина: Руската икономика се стабилизира

Инфлацията в Русия ще продължи да намалява и в края на 2017 г. ще бъде 4%, прогнозира гуверньорът на Руската централна банка

16:59 | 21.10.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина. Снимка: Ройтерс

Руската централна банка наблюдава отделни признаци за стабилизиране на икономиката, заяви гуверньорът Елвира Набиулина пред депутатите от Държавната дума, цитирана от ТАСС. По думите й инфлацията в Русия ще продължи да намалява бързо и в края на 2017 г. ще достигне 4%.

„Според нашата прогноза инфлацията ще продължи да намалява достатъчно бързо, като в края на 2016 г. Ще е 5,5 – 6,5%, а в края на 2017 г. Ще достигне 4%“, казва тя.

Гуверньорът на централната банка посочва, че външният дълг на Русия се е понижил с 30% през 2014 г. въпреки международните санкции и икономически затруднения. Набиулина допълни още, че регулаторът е готов да се намеси с валутни инструменти в случай на необходимост. 

Според нея банките в Русия са успели да се адаптират към новите икономически условия и могат да увеличат кредитирането. „В края на тази година очакваме печалбата на руските търговски банки да е в диапазона 100 – 200 милиарда рубли. Това е 3,5 пъти по-малко в сравнение с година по-рано. Този невисок, но положителен резултат свидетелства за това, че банките са се адаптирали към по-сложите условия за правене на бизнес и могат да увеличат кредитирането в икономиката“, смята Набиулина. 

Според съобщение на сайта на централната банка регулаторът обмисля облекчаване на капиталовите изисквания, посочва WBPonline. Институцията може да намали стандартите за капиталова адекватност до 4,5% и 8% от сегашните съответно 5% и 10%.

Обмисля се също така намаляване на коефициента за риск при ипотеките до 35% и този за кредитите за малкия бизнес до 75%.

Ако тези мерки бъдат одобрени, може да влязат в сила от 1 януари 2016 г. Предложенията ще се обсъждат от гуверньора на централната банка и директорите на най-големите руски банки в четвъртък.

WBPonline припомня изказването на министъра на икономиката Алексей Улюкаев, според когото централната банка може да намали лихвения процент още повече. Улюкаев заяви, че двуцифрената инфлация вероятно ще се забави. Той прогнозира, че стойността й в края на годината ще бъде 12,2%.

Следващото заседание за паричната политика на банката е на 30 октомври, но анализаторите очакват, че лихвеният процент ще остане непроменен от настоящите 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
някой говореше за "стабилна икономика" нещо тука гледам МЯУ Caterpillar Shares Tumble After Company Misses Across The Board, Revenues Plunge 19%, Guidance Cuthttp://***.zerohedge.com/news/2015-10-22/caterpillar-shares-tumble-after-company-misses-across-board-revenues-plunge-19-guidaи тука още едно МЯУSaudi Arabia Will Be Broke In 5 Years, IMF Predictshttp://***.zerohedge.com/news/2015-10-21/saudi-arabia-will-be-broke-5-years-imf-predicts
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Misho ILIEV
преди 8 години
А, не е беше легнала. Петролът като беше скъп. Сега има още да ляга, щото петролът най-вероятно ще пада още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 14
redcretin
преди 8 години
Мче тя от години е стабилна. Легнала на дъното хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още