IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските облигации отбелязаха най-добрата си седмица за последните два месеца

Рублата също се представи най-добре сред валутите на развиващите се пазари

16:55 | 18.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руските облигации отбелязаха най-добрата си седмица за последните два месеца, а рублата се представи най-добре сред останалите валути на развиващите се пазари, след като решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) позволи на руската централна банка да продължи цикъла от понижаване на лихвените проценти в подкрепа на икономиката, съобщава Bloomberg.

Доходността по 5-годишните държавните ценни книжа (ДКЦ) се понижи с 14 базисни пункта до 11,48% в ранния следобед в Москва, с което отбеляза спад от 35 базисни пункта за седмицата и най-ниското си ниво от 19 август насам. Рублата също поевтиня с 0,5% до 65,7680 за долара, отчитайки най-силния седмичен ръст сред развиващите се пазари от 3,3%.

Решението на Фед да запази разходите по заемите на почти нулеви стойности даде шанс на гуверньора на Руската централна банка Елвира Набиулина да разшири серията от съкращения на лихвените проценти с 600 базисни пункта през тази година, което понижи бенчмарка до 11%. На 11 септември централната банка на Русия запази лихвените проценти без промяна за пръв път през 2015 г., след като рублата спадна с 20% през предишните три месеца в съответствие с цените на петрола.

„Руските активи все още имат няколко месеца, за да постигнат ръст“, казва Юрий Тулинов, ръководител на проучванията към Rosbank в Москва. „Меката парична политика на Фед би трябвало да подкрепи рублата, което ще повиши вероятността руската централна банка да намали лихвените проценти“, смята той. 

Следващата среща на централния паричен орган на Русия е насрочена за 30 октомври. Страната се бори с най-дълбокото си икономическо свиване от 2009 г. насам, след като санкциите заради Украйна затвориха достъпа на компаниите до чуждо финансиране, а сривът на цените на петрола сви държавните приходи на най-големия енергиен износител в света.

Трейдърите в момента виждат 46% шанс Фед да повиши лихвените проценти през декември, а 20% очакват стъпката да бъде предприета през октомври.

Според Тулинов от Rosbank доходността по ДКЦ ще спадне със 100 базисни пункта през следващия месец. Руските облигации тип OFZ са предоставили на инвеститорите възвращаемост от 11,5% в доларово изражение през тази година, която е втората най-голямата на развиващите се пазари, сочат данни на Bloomberg.

Цената на петрола сорт Брент, който се използва при ценообразуването на основния петролен микс за износ от Русия, се понижи с 0,2% до 49 долара за барел. Индексът Micex остана почти без промяна на ниво от 1727,42 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още