IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на петрол - всички страдат, но никой не отстъпва

Докато ОПЕК и Русия коментират евентуално сътрудничество заради ниските цени на петрола, Саудитска Арабия говори за инвестиции

20:53 | 27.01.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Анализатори от Bernstein казват, че глобалните разходи за проучвания и производство, включително тези на ОПЕК, ще спаднат с 18% тази година, ако цените на петрола са средно около 50 долара за барел и ще се сринат с 38%, ако петролът се търгува около 30 долара.

„Търсенето ще нарасне, както започна да се случва през 2015 г., и ще има период не много далеч в бъдещето, когато търсенето ще се изравни с предлагането“, казва Фалих.

Цените на петрола се сринаха под 28 долара за барел този месец от над 100 долара в средата на 2014 г. заради свръхпредлагането, когато накара глобалните петролни резерви да се надуят до безпрецедентни нива.

„Жизненоважно е пазарът да реши проблема със свръхрезервите“, заяви Бадри на конференция в Лондон. „Това сега е централно, за да се завърнем към балансиран пазар“.

Засега от страните извън ОПЕК само Оман и Азербайджан заявиха готовност да намалят производството си заедно с ОПЕК.

Спадът на цените започна да забавя развитието на относително скъпите източници на доставки, като американската шистова индустрия, и накара компаниите да отлагат или отменян проекти за милиарди долари, поставяйки някои бъдещи доставки в риск.

„Очакваме, че ще преминем през още един цикъл на понижаване на цените на петрола. Но ще се възстановим. Пазарът определено ще се балансира, тъй като днешната цена на петрола не е устойчива“, заяви енергийният министър на Катар Мохамед ал-Сада на същата конференция в Лондон.

Спадът на цените притисна приходите на страните производители и е особено болезнена за членовете на ОПЕК като Венецуела, която разчита сериозно на петролните приходи и няма капацитет да добива повече.

Венецуела поиска от ОПЕК спешна среща за обсъждане на стъпки, с които да се подкрепят цените на петрола. Членовете на ОПЕК от Персийския залив обаче, включително Саудитска Арабия, се противопоставят на по-ранните призиви за спешни срещи.

Вместо това някои от тях повишават производството си. Иран увеличава износа си сега, когато санкциите са вдигнати. Ирак може допълнително да повиши добива си през 2016 г., достигайки нива от 4 млн. барела на ден в южната част на страната, заяви високопоставен представител на страната, отказал да бъде назован.

Катарският министър, чиято страна тази година е ротационен председател на ОПЕК, казва, че молбата е бил взета предвид, но не уточни дали я подкрепя.

„Получихме подобно искане и петролните министри го обсъждат“, каза той. „Прави се оценка“.

В случай че страните производители не достигнат до сделка за добива, Саудитска Арабия и Ирак имат още възможности да увеличат доставките, притискайки още повече конкурентните производители.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
marto76
преди 8 години
И в България е така! Откакто Цветан Василев успя да открадне "Петрол" от Митко Събев, а след това си източи пирамидата - имаме трус и в цената на петрола и при нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
khao
преди 8 години
аа що? на мен ми е екстра да сипвам по евтино :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
крас
преди 8 години
РАШКИТЕ ВОДИХА НЕПОСЛЕДОВАТЛНА И ДВУЛИЧНА ПОЛИТИКА СПРЯМО ИРАН!!Обещаваха им ракети и ядрени централи и в същото време СЪОБРАЗЯВАЙК се с наложените на Иран санкции отлагаха във времете изпълнението на договореностите!!РЕЗУЛТАТА: По време на визитата на Си Цзинпин в Техеран на 23 януари са били подписани 17 двустранни договора. Китайците ще строят две атомни електроцентрали в Иран, а срещу това ще получават дългосрочно ирански петрол втечнен газ!!!ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ КИТАЙ НАЕ КРАЛСКИЯ ФЛОТ ЗА ПРЕНОС НА ВТЕЧНЕН ГАЗ ЗА СРОК ОТ 20 ГОДИНИ!Вече е ясно защо китайския самолетоносач се базира не в Сирия, а в Ормудския пролив!Голям губещ освен РУСИЯ, ще е и САЩ с неговия ПЕТРОДОЛАР!Подобни на договора с Иран са и тези които Китай подписа и с Венецуела където държи добива на горива!От политиката на конфронтация, която водят САЩ и Русия една спрямо друга печели КИТАЙ, който освен евтини горива си осигури и огромния ИРАНСКИ ПАЗАР!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още