IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съживи ли се цената на петрола?

Ръстът на цената на петрола доведе до рали на фондовите пазари

11:46 | 25.01.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Съживи ли се цената на петрола?

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Петролът записа печалби вследствие на коментарите на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който заяви миналата седмица, че ще вземе всички необходими мерки, за да съживи растежа в еврозоната. Разгарът на зимата също допринесе за ралито на суровината, като в сряда американският лек суров петрол се свлече под 27 долара за барел, а досега цената достигна 32.74 долара за барел. Въпреки това обаче, негативното влияние на глобалното пренасищане вероятно скоро отново ще напомни за себе си. Още повече конфликтите в ОПЕК също оказват натиск върху цената на петрола в комбинация с опасенията за стабилността на китайската икономика. В сряда отново инвеститорите ще отправят поглед към запасите от „черно злато“, които се очаква да дадат посока на суровината.

Ръстът на цената на петрола доведе до рали на фондовите пазари. Германският DAX се възползва и от конференцията на ЕЦБ, на която Марио Драги каза също, че икономическата ситуация в Китай заедно с турбулентните финансови пазари, ще бъдат причина за преразглеждане на монетарната политика на институцията на следващата среща през март. В същото време американските индекси записаха тяхното първо поскъпване на седмична база след ралито на петрола. За установяване на спокойствие на пазарите обаче, все още не може да се говори, тъй като дори да се стигне до допълнителни стимули от страна на ЕЦБ, тези действия трябва да бъдат последвани и от Японската централна банка (ЯЦБ), и от Народната банка на Китай.

Опасенията на пазарните участници, касаещи забавения икономически растеж в глобален мащаб, подхранват съмненията, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще продължи да повишава лихвените нива в страната. Очакванията за повторно увеличение през март започват да избледняват, а регистрираният най-бавен темп на растеж от 25 години в Китай засилва несигурността и предпазливостта на пазарите. Непредвидливите действия на Фед водят и до подкопаване на позициите на долара, който рязко поскъпна в петък спрямо японската йена, след като ентусиазмът около ръста на петрола подкрепи по-рисковите активи. Въпреки това обаче, зелените пари се влияят негативно от глобалния застой, който пречи на Фед да подходи по-уверено към монетарната си политика. Щатският долар отстъпи позиции и спрямо канадската и австралийската валути, които поскъпнаха, вследствие на ръста на цената на петрола.

Съживяването на петролния пазар, в комбинация с подсказването на ЕЦБ и ЯЦБ за допълнителни стимули реализира успя за момент да облекчи нервните и волатилни пазари. Инвеститорите се фокусират тази седмица върху срещата на Фед във вторник и сряда, когато по-скоро ще се следи за установяване на момента, в който ще бъде следващото повишение на лихвите, тъй като тази седмица подобна стъпка не се очаква. Също така в сряда ще бъде обявен и основният лихвен процент в Нова Зеландия, като промени не се очакват. Въпреки това, с оглед на тези събития най-вероятно колебания на валутната двойка няма да отсъстват.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/CAD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 6
Сараф
преди 8 години
Според мен Русия участваше активно тия дни в това чрез посредници, но всяко нещо на свободния пазар си има цена, така че е безсмислено.Китай за седмица колкото и да лъжат няма как да се вдигнат така както им се иска на някои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Сараф
преди 8 години
Не!Защо?Защото борсите за един час откакто е публикувана статията тръгнаха отново нагоре.Следователно няма смисъл да чета труда ви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още