IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кувейт: Цените на петрола ще останат ниски и през 2016 г.

Според високопоставените лица от кралството суровият петрол вероятно ще се тъгува между 40 и 60 долара за барел до 2020 г.

20:25 | 26.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на суровия петрол ще останат ниски тази година, а суровината вероятно ще се търгува на нива между 40 и 60 долара за барел до 2020 г. заради свръхзасищането и забавеното търсене. Това заяви високопоставеният представител на Кувейт в ОПЕК Науал ал-Фузая във вторник, цитиранa от Wall Street Journal.

Тя каза още, че няма да има спешна среща заради сриващите се цени на петрола, освен ако страните във и извън ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) не положат общи усилия за ограничаване на производството.

„Цените ще бъдат по-високи от сегашните нива между 2020 и 2030 г.“, заяви Фузая, представител на Кувейт в ОПЕК, пред репортери по време на енергийна конференция, организирана в столицата на кралството.

Във внимателно следения годишен доклад "World Oil Outlook", публикуван през декември, ОПЕК заяви, че очаква цената на кошница сортове суров петрол да се увеличи до 70 долара за барел през 2020 г. и до 95 долара за барел през 2040 г.

През първата половина на година цените може да продължат да се търгуват под 30 долара за барел, но ако глобалната икономика се подобри и търсенето нарасне през втората половина, цените може да се вдигнат над това ниво.

„Очаква се глобалният растеж на търсенето на петрол да бъде около 1,2 млн. барела на ден, но това е по-бавно в сравнение с миналата година, тъй като ниските цени на петрола карат много производители да добиват повече петрол“, казва още Фузая.

„Резервите са по-високи от 5-годишното им средно ниво и ситуацията е трудна, особено с очакваното затваряне на рафинерии през втората половина на тази година, затова и първата половина ще бъде трудна“, добави тя.

По отношение на перспективите за спешни обсъждания Фузая заяви, че „ако няма реално, ясно и целенасочено сътрудничество за намаляване на производството вътре и извън ОПЕК, няма да има среща, а среща без реални резултати ще даде обратни резултати и ще има много отрицателен ефект върху пазара“.

„ОПЕК е готов да си сътрудничи с производители извън групата, ако те покажат, че се отнасят сериозно към това“, каза Фузая. „Производителите извън ОПЕК обаче продължават да правят изявления, че са готови на сътрудничество, но реалността е различна“.

ОПЕК, който контролира над една трета от световните доставки на суров петрол, и преди е използвал огромния си производствен капацитет, за да повишава или понижава цените при кризи. Но през последната година Саудитска Арабия, най-големият производител в групата в момента, се отказа от тази роля, избирайки вместо това да добива суров петрол на рекордно високи нива, за да поддържа пазарен дял.

Почти рекордният добив на другите два най-големи производители в света – САЩ и Русия, и нарастващата продукция на Ирак създадоха глобално пренасищане, което срина цените. ОПЕК иска помощ от страните производители на петрол извън картела, например Русия, за да стабилизира пазара на петрола, особено след като тази година ще бъде наистина трудна за пазара.

Коментарите на Фузая се потвърждават и от Анас ал-Салех, изпълняващият длъжността петролен и финансов министър на Кувейт, който също говори с медиите по време на конференцията.

Салех вярва, че решението на ОПЕК да изостави историческата си роля да контролира цените на петрола е довела до добри резултати „и смятаме, че спешна среща без дневен ред е безсмислена“.

„Ако видим искрен легитимен дневен ред, тогава можем да говорим, но засега вярвам, че политиката на ОПЕК работи и трябва да продължим по същия начин.

Салех каза още, че производителите от Персийския залив ще продължат да инвестират в разширяване на производствения си капацитет независимо от цената, за да избегнат бъдещи ценови скокове, а Кувейт ще базира фискалния си бюджет на цена на петрола от около 25 долара за барел.

По отношение на потенциално повишаване на цените Фузая заяви, че има признаци, че доставките от американските производители се понижават, но не е ясно какво влияние ще има завръщането на иранския суров петрол върху пазара.

„Новите доставки на пазара ще се отразят на цените на суровия петрол. Влиянието на иранския петрол ще зависи от това кога ще достигне пазара, от обема му, къде ще бъде продаван и дали клиентите ще искат да го купуват“, каза още тя.

Потенциалният износ от САЩ ще удари и производителите в Африка, които ще бъдат принудени да продават суровия си петрол в Азия, „което ще затрудни конкуренцията. Азия вече отчита конкуренция от производителите от Персийския залив“, каза тя.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още