IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският лек суров петрол се върна под 30 долара за барел

Суровината разширява спадовете, записани в понеделник

10:15 | 26.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на американския лек суров петрол се върна под 30 долара за барел във вторник, като инвеститорите продължават да се опасяват, че глобалният добив далеч надвишава търсенето, съобщи WBPonline.

Американският лек суров петрол WTI се търгува с 2,62% до 29,55 долара за барел към 9:50 часа българско време, а европейският бенчмарк Брент поевтинява с 1,23% до 30,58 долара за барел. 

В понеделник и двата основни сорта записаха резки спадове след новината за рекордно висок добив в Ирак през декември. Освен това властите в Багдад изразиха намерение да увеличат добива тази година до 4 милиона барела на ден.

Иран пък трябва да поднови доставките си до Европейския съюз през февруари, а споразумението с Япония вероятно ще бъде удължено до април.

В Китай, който е ключов потребител на енергия, търсенето се понижи, като потреблението на дизел намалява с 5,6%, а на бензин нарасна с най-бавния темп от над две години.

Междувременно саудитската държавна компания Aramco заяви, че ще се придържа към инвестиционните си планове и няма да ги приспособява към срива в цената на петрола.

По-късно днес Американският петролен институт ще публикува данни за седмичното изменение в резервите в САЩ, а докладът на Администрацията за енергийна информация се очаква в сряда. Прогнозите са за ръст от 4 милиона барела през седмицата до 22 януари.

Още новини за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още