IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от и извън ОПЕК трябва заедно да се справят със свръхпредлагането

Пазарът трябва да види, че запасите достигат до нива, които позволяват на цените и инвестициите да се възстановят, според генералния секретар на ОПЕК

13:55 | 25.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Държавите производителки на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и извън нея трябва да работят заедно, за да се справят с прекомерно големите глобални резерви, така че цените на петрола да се възстановят и да се стартират инвестиции в нови находища, коментира генералният секретар на ОПЕК Абдуллах ал-Бадри, цитиран от Ройтерс.

„Жизненоважно е пазарът да разгледа проблема с огромните резерви. Както можете да видите от предишните цикли, щом веднъж резервите започнат да намаляват, цените започват да се вдигат“, каза той на конференция в Лондон.

„Предвид развитията в това отношение това трябва да се разглежда като нещо, което ОПЕК и страните извън него трябва да преборят заедно. Да, на ОПЕК се дължи част от допълнителното предлагане миналата година, но по-голямата част от него е от страните извън ОПЕК“, каза той.

Той заяви още, че е жизненоважно всички основни производители да седнат и да достигнат до решение, тъй като пазарът трябва да види, че запасите достигат до нива, които позволяват на цените и инвестициите да се възстановят.

„Сегашната среда поставя бъдещето в риск. На сегашните ценови нива е ясно, че не всички необходими бъдещи инвестиции са жизнеспособни“, каза той.

Същевременно саудитският държавен петролен гигант Aramco обяви днес плановете си да не намалява инвестициите, въпреки срива на цените на петрола, съобщава АФП, цитирана от БТА.

Компанията посочва, че ограничава други разходи, но не и вложенията в разширяване на мощностите.

Цените на петрола се сринаха от над 100 долара за барел в началото на 2014 г. до под 33 долара за барел в момента.

Силно зависимата от петрола Саудитска Арабия обяви безпрецедентни бюджетни съкращения за 2016 г. Рияд се опитва да диверсифицира икономиката на страната и дори планира да пусне акции на Aramco на борсата.

Саудитска Арабия и другите членки на ОПЕК отказват да намалят производството си в опит да елиминират от пазара по-слабо конкурентни производители, допълва информационната агенция.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Тоя откри топлата вода - Значи не бил проблема ниското потребление и свръхпроизводството а натрупването на големи резерви - И сега какво следва тия дето са натрупали резерви да излеят нефта в океана та да се качи цената на петрола и тия пак да почнат да лапат по 20 защото в момента като лапат само по 5 не могат да си вържат бюджетите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още