IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на петрол в Русия може и да намалее, ако цените останат ниски

Руското правителство не влияе върху инвестиционните намерения на компаниите в сектора, категоричен е вицепремиерът Аркадий Дворкович

16:22 | 26.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Добивът на петрол в Русия може да бъде намален, ако ценовите равнища на пазарите се запазят ниски за по-продължителен период. Това коментира вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович, цитиран от ТАСС.

„Нашият нефтен отрасъл сам реагира на измененията на световната конюнктура", каза още той и допълни, че правителството не регулира добива, а това е в правомощията на компаниите, които работят в сектора. Те сами взимат своите инвестиционни решения, макар и в рамките на съществуващите регулации.

Ниската цена на петрола води и до свиване на инвестициите в сектора, а това неминуемо ще доведе до поскъпването на суровината. „До какво ниво обаче - никой не знае, а тогава добивът отново ще започне да расте", прогнозира вицепремиерът.

През 2015 година в Русия са добити към 534 млн. тона петрол. Очакванията на Министерството на енергетиката са, че тези нива ще се запазят и през тази година.

Междувременно се наложи корекция в предвижданията за цената на петрола през 2016 година в макроикономическата прогноза за развитието на Русия. Първоначално тя беше изготвена на базата на очаквана средна цена от 50 долара за барел през годината, но сега правителството залага на цена от между 20 и 40 долара за барел.

Случващото се на петролните пазари можете да следите тук!

Вижте повече за петрола и във видеото на Bloomberg TB Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още