IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарците отхвърлиха плана за изгонване на чужденци при дребни престъпления

Ако предложението беше прието, то можеше да доведе до сериозно напрежение с Брюксел

09:11 | 29.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарските избиратели решително отхвърлиха налагането на по-стриктни правила за изгонването на чуждестранни престъпници. Политическата крайна десница на страната се надяваше да спечели подкрепа за предложението на фона на вълната от антиимигрантски настроения в цяла Европа, коментира Financial Times.

Инициативата, предложена от Швейцарската народна партия (ШНП), можеше да доведе до изгонване на чужденци за сравнително дребни нарушения, например заплаха срещу държавни служители. Тя обаче не успя да събере достатъчно гласове на референдума в неделя, като 59% са гласували срещу нея, сочат крайните резултати.

Отхвърлянето ѝ идва след контраатака на бизнес лидери, граждански организации и академици срещу популистка кампания на ШНП, която включваше плакати с черни овце, изобразяващи чуждите престъпници.

Патрик Еменегер, политолог в University of St Gallen, казва, че контраофанзивата е била „една от най-агресивните, които сме виждали в Швейцария“ и може да доведе до уроци за британския референдум за членството на страната в Европейския съюз през юни.

Когато опоненти си играят с емоциите и популизма, „трябва да си изцапаш ръцете и да изостриш посланието си“, казва Еменегер.

Швейцария е сравнително незасегната от кризата, създадена от хилядите бежанци, бягащи от войните в страни като Сирия, особено в сравнение със съседна Германия и Австрия. Нарастват опасенията обаче за неконтролирана имиграция, а чужденците в Швейцария представляват около една четвърт от населението на страната.

В неделя избирателите отхвърлиха и предложение на младите швейцарски социалисти за забрана на финансови „спекулации“ по хранителни продукти. Огромната индустрия за търговия със суровини в страната се опасяваше, че предложението ще удари пазарите за финансови инструменти, използвани за „хеджиране“ на земеделците срещу ценовите колебания. Предложението обаче все пак беше подкрепено от 40% от избирателите, което е доста над прогнозите.

Ясното отхвърляне на инициативата за изгонване на чужди престъпници, която само допреди няколко месеца изглеждаше, че ще получи одобрение, показва ограниченията на влиянието на ултраконсервативната ШНП, която спечели по-голямата част от гласовете на парламентарните избори през октомври.

„Гражданското общество се пробуди и показа ясно, че правовата държава, защитата на малцинствата и човечеството са по-важни от ксенофобията и тоталитарните искания за власт на една партия“, каза Кристиан Леврат, председател на швейцарските социалдемократи.

Швейцарската народна партия успешно води кампании срещу присъединяването на страната към ЕС, а през февруари 2014 г. с малко мнозинство спечели победа за поставяне на ограничение на имиграцията от страни членки на ЕС, която трябва да бъде изпълнена в рамките на три години.

Вотът през 2014 г. доведе до сблъсък между Швейцария и Брюксел, тъй като прилагането на решението може да наруши принципа на свободно движение на хора, договорен от Швейцария като част от обширни търговски сделки с ЕС. Одобрението на инициативата за изгонване на чужди престъпници можеше допълнително да влоши отношенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още