IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И солидарността на Меркел има граници

Германия е приела едва 57 лица с доказани нужди за защита от падащите ѝ се според механизма за преразпределение 30 хил. бежанци

16:48 | 11.03.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Все по-често по стълбите на сградата на Европейския парламент се чува едно и също: „В Европа няма бежанска криза, в Европа има криза на солидарността“. Защото е факт – ако всички страни членки на ЕС решат да помогнат, то ЕС със своите 500 млн. граждани в крайна сметка с лекота ще може да интегрира всички търсещи убежище.

И тогава се сещаме за страни, като Унгария или Словакия, които не искат да участват в справедливото разпределяне на бежанците. Нещата не са нито черни, нито бели, пише в свой анализ германската икономическа телевизия N-TV.

През септември с широко мнозинство министрите на вътрешните работи на ЕС решиха да се погрижат за преместването на 160 хил. бежанци от Гърция и Италия в други членки на ЕС. Очакваше се противниците на квотите да не направят много въпреки взетото с мнозинство решение. Но и тези, които бяха за това решение, до днес не са свършили много. От планираните 160 хил. бежанци досега са прехвърлени по-малко от 1000. 

Едва ли в ЕС има някой, който да призовава на по-висок глас за солидарност, отколкото го прави канцлерът Ангела Меркел. Но и балансът на Германия в разпределението е опустошителен. Отговорът на Федералното министерство на вътрешните работи е еднозначен: „От старта на преразпределението през октомври 2015 г. до днес Германия е приела 57 лица с доказани нужди за защита“. Механизмът за разпределение предвижда Германия да приеме повече от 30 хил. бежанци в рамките на две години.

И в други страни, които гласуваха за преразпределянето, положението е също толкова нерадостно.

Като причина за този бавен старт от Министерството на вътрешните работи не назовават факта, че Италия и Гърция не смогват с регистрацията и проверката на състоянието на бежанците и това прави разселването невъзможно. Причината според ведомството е претовареността. 

„Като се има предвид големият брой на исканията за убежище от миналата година, Германия първоначално участва само в ограничена степен в преместването. Ние ще помислим за засилване на участието си през 2016 г.“.

И тогава погледът отново се отмества към критиците.

„Германия ще изпълни своя двугодишен ангажимент вследствие на решенията за дислокация, но ние очакваме същото от всички държави членки. По-специално, онези от държавите членки, които са сравнително малко засегнати от сегашните миграционни потоци, трябва бързо да обявят конкретната си, съществена и безусловна готовност да приемат полагащите им се бройки“. Иначе казано - федералното правителство изчаква да се задвижат и останалите.

По стълбите на парламента вече се чуват и по-шумни възгласи за това, че не трябва за кризата да се обвиняват само източноевропейците.

„Страните членки трябва да показват не само думи, но и дела, това важи и за федералното правителство“, казва депутатът от Зелените Ска Келер пред N-TV. „Федералното правителство гласува за механизма за преразпределение. Но сега Германия действа също толкова несолидарно, колкото и другите страни от ЕС. Това е объркващо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
Германия ще приеме само сирийските лекари и аптекари, на тях им уреждат нострификациите на дипломите им с големи улеснения, затова те напускат Австрия и се отправят към Германия! Хич не е проста меркел, най-добре за ЕС ще бъде да я махнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
В тоя ред на мисли, нашата квота беше 3000, а в момента тук са над 10к. Няма ли да ни платят поне за тия "извънредни" пришълци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още